Gadafi–Pahor: Podarjenima kamelama se gleda v zobe

Strošek uvoza živali bi presegel 300.000 evrov. Libijski voditelj je tudi drugim premierom poklonil po dve kameli, a jih prav tako niso odpeljali v svoje države

Objavljeno
24. februar 2011 19.30
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Kameli, ki ju je libijski voditelj Moamer Gadafi novembra 2009 podaril slovenskemu predsedniku vlade Borutu Pahorju, ko je ta prvič uradno obiskal to državo, sta bili, tako kaže, le simbolično podarjeni Sloveniji. Tako kot je bil takrat Gadafiju le simbolično podarjen tudi šestletni lipicanec Neapolitano Thaisa XL, katerega fotografijo mu je Pahor izročil.

Kameli, ki sta bili takrat po zagotavljanju premierovega kabineta »izraz velikega prijateljstva in naklonjenosti do sogovornika«, sta bili menda vredni po 1000 evrov. Neprimerno višji pa bi bili stroški njunega uvoza v Slovenijo. »Po izračunih bi nas podarjeni kameli stali več kot 300.000 evrov. Toliko bi stala karantena in pot,« je povedala direktorica slovenske veterinarske uprave (Vurs) Vida Čadonič Špelič.

Povprašana za usodo podarjenih Gadafijevih kamel, ki se ju še do včeraj, ko je veljala miroljubna prijateljsko-poslovno koristna naveza z Libijo in njenim dolgoletnim voditeljem, ni spodobilo zavrniti, je direktorica Vursa zagotovila, da nima nikakršnih podatkov, da bi bili kameli odpeljani oziroma po velikem ovinku v predpisano karanteno napoteni v Slovenijo.

»Če bi se kar koli dogajalo v zvezi s tem, bi nas zagotovo morali o tem obvestiti. Mi nismo dali nikakršnega dovoljenja. Pa še v karanteno bi morale na kanadsko otočje Saint Pierre in Miquelon, kot predpisuje Evropska unija. Samo to otočje, ki spada pod Kanado, je določeno za tako karanteno. Ko smo uradno začeli postopke povpraševanja, smo stopili v stik s kanadskimi veterinarskimi oblastmi,« je povedala Čadonič Špeličeva.

Saint Pierre in Miquelon (francosko Saint-Pierre-et-Miquelon) je skupina majhnih otočkov blizu Nove Fundlandije, upravno pa kot edini ostanek nekdanjega kolonialnega ozemlja pripadajo Franciji. Državljani EU nimajo pravice do prostega gibanja in ustanavljanja podjetij na otoku, kot določa amsterdamska pogodba, saj je ta del Francije skupno potovalno območje s Kanado, ZDA in Grenlandijo.

Izjema je le Italija

Po besedah Čadonič Špeličeve, ki se je »pozanimala pri drugih šefih veterinarskih uprav po Evropi«, je Gadafi tudi drugim premierom poklonil po dve kameli, a jih ti potem niso odpeljali v svoje države (zato po zatrjevanju kanadske veterinarske oblasti naši veterinarski službi EU še ni uporabila omenjene karantene).

Izjema je po svoje le Italija, katere premier Silvio Berlusconi ima zunaj EU svoj otok nekje v arabskem svetu, na katerega je dal prepeljati kameli v svoj tamkajšnji živalski vrt. »Iz našega kabineta so nam že pred časom povedali, da vedo, da je Berlusconi odpeljal podarjeni kameli, in to mi je na srečanju direktorjev veterinarskih uprav držav EU v Španiji potrdil tudi italijanski kolega.«