Gadafi s pomočjo naftnih prihodkov kljubuje sankcijam

Danes dopoldne so začele veljati strožje sankcije EU proti Moamerju Gadafiju, ki so zamrznile premoženje libijskim finančnim inštitucijam. Obenem so države EU že pred tem zamrznile premoženje predstavnikov režima. A to Gadafija ne ovira, saj z njim še kar trgujejo zahodne naftne družbe.

Objavljeno
11. marec 2011 18.22
Anže Boštic Voh, delo.si
Anže Boštic Voh, delo.si
Denar, ki ga Moamer Gadafi pridobi s prodajo nafte zahodnim družbam, financira vedno intenzivnejši konflikt z uporniki, poroča nemški Spiegel. Sankcije namreč ne omejujejo poslovanja zahodnih naftnh družb z libijsko državno naftno družbo, zaradi česar podjetja še vedno kupujejo nafto v Libiji.

Nemška parlamentarna stranka zelenih zato zahteva, da evropske države na današnjem zasedanju Evropskega sveta naftnim družbam prepovejo sodelovanje z Libijo. Vendar bi to lahko pomenilo motnje v preskrbi z nafto v Evropski uniji.

Libija od začetka konflikta načrpa 1,6 milijonov sodčkov nafte dnevno, kar je za polovico manj od proizvodnje pred uporom državljanov. Vendar pa je tudi ta količina načrpane nafte več kot dovolj za financiranje ofenzive proti upornikom. Obenem ima libijski režim domnevno skrite milijarde dolarjev, ki Gadafiju omogočajo, da se vsaj še nekaj časa obdrži na oblasti tudi v primeru strožjih ekonomskih sankcij.