Gaspari: Strukturne prilagoditve za lažji izhod iz krize

Minister izpostavlja področja delovanja javnih ustanov, konkurenčnosti, socialne politike in zdravstvenega varstva, pa tudi prerazporeditev davčnih bremen.

Objavljeno
02. oktober 2009 16.58
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - V prihodnjih dveh letih bo za lažji izhod iz krize ter dolgoročno boljše delovanje gospodarstva potrebna vrsta strukturnih prilagoditev, med njimi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari izpostavlja področja delovanja javnih ustanov, konkurenčnosti, okoljske politike ter socialne politike in zdravstvenega varstva.

Gaspari je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil gradivo z naslovom Strukturne prilagoditve v letih 2010 in 2011, ki ga je v četrtek sprejela vlada in bo ob obravnavi v DZ spremljalo predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti.

 

V dokumentu zapisane strukturne prilagoditve so razdeljene v štiri poglavja: nujne institucionalne prilagoditve na področju upravljanja javnih ustanov, spodbujanje podjetništva, konkurenčnosti in preglednosti trga dela, strukturne prilagoditve v prometni in energetski infrastrukturi za učinkovito okoljsko in podnebno politiko ter prilagoditve sistema socialne varnosti in zdravstvenega varstva.

 

Ne gre za celoten nabor vseh možnih ukrepov, je dejal Gaspari ter povedal, da denimo na finančnem ministrstvu pripravljajo predlog ukrepov na davčnem področju. Sam velikih možnosti za bistveno zviševanje davčnih stopenj sicer ne vidi, so pa možne prerazporeditve davčnih bremen.