Gazprom grozi s prekinitvijo dobave plina

Spor glede novih cen ruskega plina za Belorusijo še traja, kljub temu, da so v Minsku napovedali, da je bil dogovor dosežen. Belorusiji vse bolj grozi, da bo že čez nekaj ur, ostala brez ruskega plina.

Objavljeno
31. december 2006 13.35
Plinski velikan Gazprom
Moskva - Spor glede novih cen ruskega plina za Belorusijo še traja, kljub temu, da so v soboto v Minsku napovedali, da je bil dogovor dosežen. V ruskem plinskem gigantu Gazprom so danes dejali, da so bila pogajanja ta konec tedna bolj ali manj neuspešna in dogovora ni bilo.

Belorusiji tako vse bolj grozi, da bo že čez nekaj ur, s prihodom novega leta, ostala brez ruskega plina. Če se Minsk in Moskva ne sporazumeta o ceni plina, bo Gazprom s 1. januarjem 2007 ob 9. uri po srednjeevropskem času prekinil dobavo plina Belorusiji, ta pa grozi, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam. Do spora je prišlo, ko je Gazprom napovedal, da bo od 1. januarja 2007 Belorusiji več kot podvojil ceno za plin, ki jim ga dobavlja.

Podpredsednik beloruske vlade Vladimir Semaško je v soboto zvečer izjavil, da so z Gazpromom dosegli dogovor o ceni 100 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. Tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov pa je danes v Moskvi izjavil, da so to le beloruska pogajalska izhodišča in da do tovrstnega dogovora ni prišlo. "Brez pogodbe ne moremo dobavljati plina," je še dejal Kuprijanov in napovedal, da se Gazprom že pripravlja na "kritičen razvoj dogodkov".

Če bo Gazprom tako uresničil svoje grožnje, bo večina od okoli 10 milijonov Belorusov za novo leto ostalo brez ogrevanja. S tem se bo na nek način ponovila tudi lanska zgodba z Ukrajino, ko je Rusija zaprla plinsko pipico Kijevu, s tem pa posredno tudi Evropi. Skozi Belorusijo pride okoli 20 odstotkov ruskega plina v Evropo, to pa predstavlja okoli pet odstotkov evropskih potreb po zemeljskem plinu.

Rosneft napoveduje 12-odstotno povečanje proizvodnje nafte

Ruski naftni gigant Rosneft napoveduje, da bo v letu 2007 načrpal 90 milijonov ton nafte, kar je 11,6 odstotka več kot letos. Povečala se bo tudi proizvodnja zemeljskega plina. Upravni odbor Rosnefta pa je sprejel tudi sklep, da se bo Rosneft pridružil konzorciju za izgradnjo naftovoda Burgas-Aleksandropolis.

Ronseft pri svojem povečanju proizvodnje računa predvsem na projekt Sahalin-1 in Juganskneftegaz. Družba bo nadaljevala tudi s povečevanjem dokazanih rezerv in se bolj intenzivno posvetila geološkim raziskavam.

Upravni odbor Rosnefta pa je sklenil tudi, da bo družba sodelovala pri izgradnji naftovoda Burgas-Aleksandropolis. Ruski naftni gigant se je z nameni za izgradnjo pridružil družbama Transneft in Gazprom Neft.

Bolgarija, Grčija in Rusija so memorandum o gradnji 280 kilometrov dolgega naftovoda med Burgasom in Aleksandropolisom podpisale aprila lani. Naftovod bi zagotovil neposredno dobavo ruske nafte v jugovzhodno Evropo. Rusija sicer pričakuje, da bo v mednarodnem konzorciju za pokritje investicije vodilni partner, v projektu pa naj bi po načrtu, sprejetem septembra letos v Atenah, poleg Gazprom Nefta in Rosnefta sodelovali še rusko-britanski TNK-BP, Bulgargaz in Terminal Universel Bourgas iz Bolgarije ter grške družbe Promitheas Gas, Hellenic Petroleum in Petrola.