Gazprom prevzel Sahalin-2

Ruska energetska družba Gazprom bo prevzela vodenje trenutno največjega svetovnega projekta za pridobivanje nafte in zemeljskega plina, imenovan Sahalin-2.

Objavljeno
22. december 2006 18.21
Gazprom je EU zagotovil oskrbo s plinom
Haag - Ruska energetska družba Gazprom bo prevzela vodenje trenutno največjega svetovnega projekta za pridobivanje nafte in zemeljskega plina, imenovan Sahalin-2, ki ga je na otoku Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu začel nizozemsko-britanski koncern Shell. Za 5,6 milijarde evrov je Gazprom odkupil polovični delež plus eno delnico, so v četrtek sporočili iz sedeža koncerna Shell v Haagu.

Projekt Sahalin-2 je bil do zdaj sicer v 55-odstotni lasti koncerna Shell in 45-odstotni lasti japonskih družb Mitsui in Mitsubish. Sedaj je po dolgotrajnih pogajanjih nadzor nad projektom le uspelo prevzeti ruski strani. Shell je svoj delež zmanjšal s 55 odstotkov na 27,5 odstotka, japonski družbi Mitsui und Mitsubishi pa sta ohranili deset- oz. 12,5-odstotni delež.

Predvideni stroški projekta, ki so bili sprva ocenjeni na deset milijard dolarjev, so se že pred časom podvojili. Do zdaj so po pojasnilih Shella v projekt, s katerim naj bi pridobili okoli štiri milijarde sodov (sod je 159 litrov) nafte, investirali 12 milijard dolarjev.

Dogovor med koncernom in Rusijo je sprva določal, da bodo podjetja vložena sredstva najprej prislužila nazaj, šele nato bo možna večja prodaja. Po podatkih Shella je do zdaj iz sredstev za projekt v rusko državo steklo že 600 milijonov dolarjev, nazadnje pa je ruska okoljska inšpekcija zagrozila s kaznijo, ker naj bi pri gradnji trajno poškodovali naravo.