Geoplin ne pričakuje težav pri oskrbi Slovenije s plinom

Po nedavnem sporu med Moskvo in Minskom zaradi močno zvišane cene zemeljskega plina, v Sloveniji ne pričakujemo težav pri preskrbi s plinom, je za Delo zagotovil prvi mož Geoplina.

Objavljeno
29. december 2006 07.00
Preskrva Slovenije z ruskim plinom ni ogrožena
Moskva/Ljubljana – Po nedavnem zapletu med Moskvo in Minskom zaradi močno zvišane cene zemeljskega plina, ki ga ruski monopolist Gazprom dostavlja na beloruski trg, utegne Belorusija že takoj po novem letu ostati brez ruskega plina. V Evropski uniji, ki je življenjsko odvisna od ruskih energentov, se bojijo, da se bo ponovila zgodba z začetka lanskega leta, ko je Rusija ustavila dobavo v sosednjo Ukrajino, ta pa je za lastne potrebe začela črpati ruski plin za evropski trg.

»Zaradi spora med Rusijo in Belorusijo ne pričakujemo težav pri preskrbi Slovenije s plinom,« pa je včeraj za Delo zagotovil prvi mož Geoplina Alojz Stana. »Plin, ki ga dobivamo iz Rusije, namreč prihaja po ceveh čez Ukrajino in Madžarsko, pri tem smo torej povsem neodvisni od povezav, ki so speljane čez Belorusijo. Od teh je odvisna predvsem preskrba Poljske in severne Nemčije,« je razložil Stana in dodal, da gre »Sloveniji dodatno na roko mila zima«. » Poraba plina te dni je zaradi zmernih temperatur nižja kot sicer v tem času. To pomeni, da so bolj polna tudi skladišča, ki bi jih uporabili, če bi pri dobavi nastale kakršne koli težave.« Na vprašanje, ali se da morebitne izpade v dobavi ruskega plina pokriti s presežki plina od drugod, pa je Stana odgovoril, da »zelo težko«. » Odstopanja se rešujejo s skladišči, ob tem pa se iščejo poti do končnih odjemalcev,« je pojasnil direktor Geoplina in nekdanji član uprave mariborske Livarne. Geoplin je sicer v letu 2005 iz Rusije dobil približno 52 odstotkov plina, slovenski monopolist v distribuciji plina pa ima pogodbo z Gazpromom do konca prihodnjega desetletja.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!