Goldman Sachs in Citigroup s čistim dobičkom

Ameriški banki Goldman Sachs in Citigroup v tretjem četrtletju beležita pozitiven dobiček, kar vliva upanje na konec krize v bančnem sektorju. Banka Citigroup je z ustvarjenim dobičkom presenetila tudi analitike.

Objavljeno
15. oktober 2009 20.37
Ma.B./STA
Ma.B./STA
New York - Ameriška banka Goldman Sachs je v tretjem četrtletju ustvarila 3,03 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je v trimesečju do konca avgusta lani ta znašal 810 milijonov dolarjev. Banka je z dobrim izkupičkom v trgovalni dejavnosti nadomestila upad na področju investicijskega bančništva.

Banka, ki je lani jeseni začela trimesečne podatke objavljati skladno s koledarskimi četrtletju, je v tretjem četrtletju ustvarila za 12,4 milijarde dolarjev čistih prihodkov, kar je dvakrat več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Prihodki v investicijskem bančništvu so znašali 899 milijonov dolarjev, kar je 31 odstotkov manj kot v lanskem trimesečju in 38 odstotkov manj kot v drugem letošnjem četrtletju. Po drugi strani pa so prihodki iz trgovanja (med drugim z blagom in valutami) in investicij dosegli 10 milijard dolarjev, kar je skoraj štirikrat več kot v lanskem obdobju.

Banka je v okviru ukrepov za stabilizacijo finančnega sistema od države prejela 10 milijard dolarjev kapitala, ki pa jih je odplačala z dividendami v drugem četrtletju.

Predsednik in glavni izvršni direktor banke Lloyd Blankfein je dejal, da kljub temu da se svetovno gospodarstvo še vedno sooča z resnimi izzivi, v banki zaznavajo izboljšanje pogojev in znake stabilizacije oz. v nekaterih sektorjih tudi rasti.

Citigroup z dobičkom, po vrnitvi dela dolga državi z izgubo

Ameriška banka Citigroup je v tretjem četrtletju ustvarila 101 milijon dolarjev čistega dobička, in sicer pred obračunom posebnih dividend in zamenjave dolga, s katero je država dobila 34-odstotni delež v banki. Ob upoštevanju teh postavk je banka zabeležila 3,24 milijarde dolarjev izgube.

Banka je z ustvarjenim dobičkom presenetila analitike. Citigroup, ena od bank, ki jih je kriza najhuje prizadela, je od države dobil okoli 45 milijard dolarjev kapitala. Vrnitev dela dolga državi v obliki delnic, s čimer je država pridobila 34-odstotni delež, je dobiček znižala za 3,06 milijarde dolarjev, banka pa je obračunala tudi za 288 milijonov dolarjev dividend prednostnim delničarjem.

Citigroup je v četrtletju zvišal prihodek s 16,3 milijarde v lanskem obdobju na 20,4 milijarde dolarjev.

Banka je imela še vedno precej izgube zaradi slabih posojil, in sicer skupno osem milijard dolarjev, kar je sicer za slabih 400 milijonov dolarjev manj, kot so odpisi znašali v drugem četrtletju.

"Še naprej izpolnjujemo načrt; trajna dobičkonosnost zaenkrat ostaja naš glavni cilj,"
je dejal glavni izvršni direktor banke Vikram Pandit. Banka je v lanskem letu zabeležila 18,7 milijarde dolarjev izgube.