Gonilo gospodarskega okrevanja

Razlike med plačami po spolu so čedalje manjše. Ženske se prebijajo v politiko in menedžment podjetij, bistveno več delovnih mest pa so izgubili moški, saj je kriza prizadela panoge, v katerih prevladujejo.

Objavljeno
27. oktober 2009 10.50
Po Newsweeku priredila Anamarija Urbanija
Po Newsweeku priredila Anamarija Urbanija
V svetovnem gospodarstvu že nekaj časa ni prav nič lahko najti svetle točke. A v zadnjih nekaj mesecih ekonomisti, svetovalci in drugi strokovnjaki vendarle odkrivajo nov razvijajoči se trg - ženske. Raziskava, ki jo je pred kratkim opravila svetovalna družba Boston Consulting Group (BCG), ugotavlja, da bodo ženske gonilna sila gospodarstva po recesiji, saj se bo v prihodnjih petih letih njihov zaslužek povečal za pet bilijonov dolarjev.

V svetovnem merilu ženske zaslužijo 10,5 bilijona dolarjev, moški pa še vedno več kot dvakrat več od njih (23,4 bilijona dolarjev). Po napovedih se bo ta razlika precej zmanjšala, saj bodo večino novih dohodkov zaradi čedalje manjše razlike v plačah in čedalje večje zaposlenosti žensk v prihodnjih nekaj letih dobile ženske. To pomeni, da bodo tiste, ki bodo odločale o nakupih, tudi - kakor upajo ekonomisti - gonilna sila gospodarskega okrevanja. To pa pomeni, da nastaja največji rastoči trg v zgodovini planeta, ki bo več kot dvakrat večji od dveh zdaj najpomembnejših trgov v razvoju skupaj - Indije in Kitajske.

 

Posledice takšnega premika razume le malo političnih in gospodarskih voditeljev. Poročilo investicijske banke Goldman Sachs z naslovom Moč denarnice razglaša ženske za bodoči motor svetovnega gospodarstva, saj veliko denarja porabijo za zdravje, izobrazbo in blaginjo otrok, takšna poraba pa bo razvoju človeškega kapitala bolj koristila kot denar, ki ga porabijo moški, saj bo v prihodnjih letih spodbujala gospodarsko rast.

 

Zaposlenost žensk raste

 

Čeprav je znano, da se položaj žensk zadnja desetletja izboljšuje, pa pogled na konkretne podatke kljub vsem pozitivno preseneča. Ženske imajo vse več možnosti za izobrazbo, zato se njihova pismenost, ki je doslej za pismenostjo moških zaostajala za 30 odstotkov ali več, čedalje bolj povečuje. V ZDA in Evropski uniji na univerzah že prevladujejo študentke, pa tudi v večini držav v razvoju je v osnovne in srednje šole vpisanih skoraj toliko deklet kot fantov. V bogatih državah je zaposlenost žensk že tako ali tako velika, a tudi v mnogih državah v razvoju v zadnjih letih skokovito narašča. Na Kitajskem in v Vietnamu je zaposlenih 70 odstotkov žensk. Njihovo zdravje se izboljšuje, rodnost pa upada.

 

Ženske so v politiki še vedno premalo zastopane, a se je v zadnjih letih njihova zastopanost precej povečala, predvsem v revnih državah. Uganda, Burundi in Makedonija, na primer, imajo v parlamentu več kot 30 odstotkov poslank, predvsem zaradi uvedbe kvot. Po vsem svetu države spreminjajo zakone, s katerimi ženskam dajejo večje pravice na področjih, kot so lastnina, dedovanje in pravica do ločitve. V mnogih primerih imata globalizacija in tehnologija pomembno vlogo pri spreminjanju mišljenja. V Indiji so tam, kjer so dobili kabelsko televizijo, že po pol leta tako moški kot ženske postali bolj naklonjeni samostojnosti žensk in njihovemu soodločanju v družini.

 

Prožni razred mladih strokovnjakinj

 

Ženske tudi v glavnem odločajo o nakupih. Družba BCG ugotavlja, da odločajo o približno 12 bilijonih od skupaj 18,4 bilijona dolarjev, kolikor ljudje na leto namenijo za osebno porabo. Ta delež se bo verjetno večal, saj novi, prožni razred mladih strokovnjakinj po premoženju in položaju prehiteva moške kolege.

 

Če na ulicah Manhattna, Londona ali Frankfurta vprašaš sto samskih moških in žensk v starosti od 25 do 30 let, koliko zaslužijo, izveš, da že zaslužijo več, kaže raziskava. Starejše ženske, ki so zaslužile manj, se upokojujejo, zaposlujejo pa se mlade, bolj izobražene ženske. Zaradi te nove generacije, ki zdaj zavzema položaje srednjega menedžmenta, se bo na lestvico 500 najbolje plačanih direktorjev revije Forbes, če bo šlo tako naprej, v prihodnjih desetih letih morda uvrstilo sto žensk namesto samo 38, kolikor jih je zdaj.

 

Več v torkovi tiskani izdaji Dela