Google na portalu China Mobile

Ameriški internetni velikan Google je z največjim kitajskim mobilnim operaterjem, družbo China Mobile, sklenil dogovor o ponujanju mobilnih in internetnih storitev na Kitajskem.

Objavljeno
04. januar 2007 15.07
Šanghaj - Ameriški internetni velikan Google je danes sporočil, da je z največjim kitajskim mobilnim operaterjem, družbo China Mobile, sklenil dogovor o ponujanju mobilnih in internetnih storitev na Kitajskem. Google bo tako družbi China Mobile priskrbel tehnologijo, ki bo omogočala iskanje na družbinem WAP portalu.

Storitev je bila decembra v poskusnem delovanju, na trg pa bo prišla v začetku letošnjega leta, so sporočili iz Googla. Kitajska je s svojimi 132 milijoni uporabnikov interneta za ZDA drugi največji internetni trg na svetu in tako obeta visoke prihodke.

Decembra sta se povezala ameriški velikan Microsoft in kitajski spletni iskalnik Baidu, tako da bodo oglasi za storitve Baidu objavljeni na MSN, Live in drugih Microsoftovih straneh na Kitajskem. Konkurenca na Kitajskem je huda; tako je eBay decembra naznanil, da bo zmanjšal svojo prisotnost na Kitajskem in upravljanje svoje glavne kitajske spletne strani predal pekinški skupini TOM Online.

Kitajski mediji so danes tudi poročali, da bo Google kupil delež upravljalca omrežij za prenos datotek Xunlei Networking Technology. Google naj bi se za investicijo povezoval s kapitalsko družbo Ceyuan Ventures. Finančne podrobnosti niso znane, več naj bi v Googlu povedali v petek.