Gorenje ob polletju z izgubo

Prvo letošnje polletje je skupina Gorenje zaključila z 18-milijonsko izgubo. V drugem letošnjem četrtletju je izguba znašala 3,2 milijona evrov, medtem ko je v prvih treh mesecih dosegla kar 14,7 milijona evrov.

Objavljeno
25. avgust 2009 23.08
Ma. G.
Ma. G.
Ljubljana - Skupina Gorenje je prvo polletje letos sklenila s skoraj 18 milijoni evrov izgube, medtem ko je imela lani v istem obdobju dobrih osem milijonov evrov dobička. Poslovanje Gorenjevih družb se je v drugem letošnjem četrtletju kljub temu izboljšalo, saj je izguba znašala »le« 3,2 milijona evrov, medtem ko je v prvih treh mesecih dosegla 14,7 milijona evrov. Konsolidirani prodajni prihodki skupine v prvem šestmesečju so se znižali za nekaj več kakor osem odstotkov in so znašali 568 milijonov evrov. Kar tri četrtine prihodkov so ustvarili s prodajo gospodinjskih aparatov, katerih prodaja se je sicer skrčila za tretjino.

V Gorenju ugotavljajo, da se je zniževanje obsega poslovnih aktivnosti nadaljevalo v drugem četrtletju in da se je obseg naročil ustavil na ravni, ki se do konca leta predvidoma ne bo več pomembno zniževal. Sicer ugotavljajo, da je splošna gospodarska kriza vplivala na znižanje porabe aparatov za dom in notranje opreme in s tem prodajnih prihodkov. Obseg prodaje se je najbolj znižal na vzhodnih in jugovzhodnih evropskih trgih, medtem ko so na nekaterih trgih zahodne Evrope opazili celo rast porabe.

Prodajni prihodki krovne družbe Gorenje so v prvem polletju dosegli 265 milijonov evrov oziroma slabo tretjino manj kot v istem času lani, njena izguba je znašala skoraj 20 milijonov evrov, medtem ko je imela konec lanskega junija pet milijonov evrov dobička.

Predsednik uprave Franjo Bobinac je s poslovanjem v drugem četrtletju glede na neugodne gospodarske razmere zadovoljen, saj so učinki izvajanih ukrepov pozitivno vplivali na rezultat: »Razvoj v prvem polletju potrjuje, da smo na poti uresničevanja napovedi o učinkih aktivnosti pospeševanja prodaje in optimiranja stroškov, kar bo ocenjeni poslovni izid iz poslovanja (EBIT) pripeljalo na pozitivno letno raven. V avgustu, septembru in oktobru kažejo naročila rahlo boljšo sliko kot v prvi polovici leta, tako da v Gorenju temu primerno povečujemo proizvodnjo. Med ključnimi napori so zdaj poleg vzdrževanja optimalne ravni zalog izboljšanje prodajne strukture in uvajanje udarnih linij izdelkov na trg.« Bobinac ocenjuje, da bi pri sedanjem razvoju dogodkov do konca leta lahko dosegli prosti denarni tok v višini 25 milijonov evrov. »A čeprav se na nekaterih trgih kažejo znaki okrevanja, bo letošnje leto v celoti še vedno zelo težko in pravo okrevanje gospodarstva bo prišlo morda šele v sredini leta 2010,« je še menil Bobinac.