Gorenje v tretjem četrtletju s 3,4 milijona evrov dobička

Nadzorni svet Gorenja se je seznanil s poslovanjem skupine v tretjem četrtletju. Prav tako je poteze uprave, ki je po septembrski ustavitvi proizvodnje, ki ji je sledil dogovor o zvišanju plač, ocenil kot hitre in ustrezne.

Objavljeno
05. november 2009 16.13
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Velenje - Skupina Gorenje je v letošnjih prvih devetih mesecih ustvarila 865,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, od tega v zadnjem četrtletju 297,9 milijona evrov oz. šest odstotkov več kot v drugem četrtletju in skoraj štiri odstotke več kot v prvem četrtletju letos. Četrtletni dobiček znaša 3,4 milijona evrov.

S poslovanjem skupine Gorenje v tretjem četrtletju se je danes seznanil nadzorni svet Gorenja. Obseg poslovnih aktivnosti skupine se je v zadnjem četrtletju po treh zaporednih četrtletjih padanja začel povečevati, saj so v avgustu začela rasti naročila in takšen trend se bo do konca leta 2009 predvidoma ohranil, je po seji prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočilo vodstvo Gorenja.

Gorenje je v tretjem četrtletju zabeležilo največje povečanje prodaje v vzhodni in jugovzhodni Evropi. Na zahodnem delu stare celine, kjer je družba v polletju kljub okoliščinam dosegla rast prodaje, pa se je trend rasti ohranil tudi v tretjem četrtletju. Razmere na trgih ostajajo zelo zaostrene, na panogo trajnih potrošnih dobrin pa najbolj negativno vpliva še vedno naraščajoča brezposelnost, ugotavlja uprava. Dobiček iz poslovanja je v prvih devetih mesecih skupaj znašal 600.000 evrov.

Predsednik uprave Franjo Bobinac je glede na neugodne gospodarske razmere zadovoljen s poslovanjem v tretjem četrtletju. "Rezultati potrjujejo, da smo v Gorenju z aktivnostmi pri prodaji in optimiranju stroškov kljub še vedno izredno težkim razmeram že prišli na pozitivno raven poslovnega izida iz poslovanja in bomo ta trend nadaljevali tudi v prihodnje," je napovedal.

Uprava napoveduje, da se bodo v zadnjem četrtletju stroški dela povečali zaradi vrnitve na 40-urni delovni čas, kar je posledica novo pridobljenih poslov in zvišanja plač, predvsem socialno najbolj ogroženim. Učinek dviga plač bo v zadnjem četrtletju znašal 2,4 milijona evrov.

Nadzorni svet Gorenja je poteze uprave, ki je po septembrski ustavitvi proizvodnje, kateri je sledil dogovor o zvišanju plač, ocenil kot hitre in ustrezne. Upravo je podprl pri aktivnostih, s katerimi v izjemno zahtevnih razmerah za poslovanje ustvarja pogoje za pozitiven razvoj rezultata.