Gospodarska delegacija na uradnem obisku v Libiji

Premier Borut Pahor danes s številčno vladno-gospodarsko delegacijo začenja prvi uradni obisk v Libiji, kjer se bo med drugim srečal s svojim libijskim kolegom Bagdadijem al Mahmudom.

Objavljeno
10. november 2009 09.46
Ka.L/STA
Ka.L/STA
Ljubljana - Premier Borut Pahor danes s številčno vladno-gospodarsko delegacijo začenja prvi uradni obisk v Libiji, kjer se bo med drugim srečal s svojim libijskim kolegom Bagdadijem al Mahmudom. Gre za prvi obisk kakšnega slovenskega premiera v tej severnoafriški državi.

 

Predsednika slovenske vlade bosta na dvodnevnem obisku v Libiji spremljala tudi gospodarski in prometni minister Matej Lahovnik in Patrick Vlačič, navzočih pa bo tudi več deset poslovnežev, ki bodo utrdili stare poslovne vezi oz. iskali nove, za kar je med drugim v sredo predvidena tudi slovensko-libijska poslovna konferenca.

 

Po mnenju nekaterih slovenskih gospodarstvenikov je Libija potencialno najperspektivnejši severnoafriški trg za slovenska podjetja, predvsem zaradi nekaterih poslovnih vezi, ki so še ostale od skupnih projektov med nekdanjo Jugoslavijo in Libijo.

 

Priložnosti za slovenska podjetja so predvsem na področju energetike, gradbeništva, gradbenega inženiringa, telekomunikacij, rešitev za oskrbo s pitno vodo, opreme za elektrarne, farmacije, zdravstvenih pripomočkov, turizma, lesno-predelovalne industrije, predvsem pohištvene industrije ter dobav oken in vrat, kmetijstva in dobav hrane. Libija kot puščavska država z omejenimi možnostmi za kmetovanje namreč več kot 80 odstotkov hrane uvozi.