Gospodarska klima oktobra slabša

Na znižanje kazalca gospodarske klime je vplivalo predvsem poslabšanje zaupanja potrošnikov. Kazalec gospodarske klime je bil v tem mesecu nižji za dva odstotka kot septembra in za 13 odstotkov nižji kot pred letom dni.

Objavljeno
26. oktober 2009 13.25
Ge vzroke za visoko inflacijo iskati pri trgovcih?
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Gospodarska klima v Sloveniji se je oktobra po ugotovitvah državnega statističnega urada poslabšala. Desezonirana vrednost kazalca gospodarske klime je bila v tem mesecu dve odstotni točki nižja kot septembra in 13 odstotnih točk nižja kot pred letom dni. Na znižanje kazalca je vplivalo predvsem poslabšanje zaupanja potrošnikov.


Pričakovanja predelovalcev za naslednje tri mesece neugodna

 

Oktobra so direktorji tendence v predelovalnih dejavnostih ocenili boljše kot pretekli mesec, desezonirana vrednost kazalca zaupanja je bila namreč za dve odstotni točki višja kot septembra, vendar še vedno tri odstotne točke nižja kot oktobra 2008. Pričakovanja za naslednje tri mesece so večinoma neugodna.

 

Trgovini gre slabše

 

Tendence v trgovini na drobno so se oktobra v primerjavi z mesecem prej poslabšale za eno odstotno točko. V primerjavi z lanskim oktobrom pa je bila vrednost kazalca zaupanja nižja za 34 odstotnih točk. Največ podjetij v trgovini na drobno je kot omejitveni dejavnik tudi v oktobru navedlo konkurenco v panogi (47 odstotkov), 39 odstotkov se jih je spopadalo tudi z nizkim povpraševanjem.

 

 

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja v gradbeništvu je bila v oktobru enaka kot pretekli mesec, glede na oktober 2008 pa je bila nižja za 50 odstotnih točk. Prav tako je tudi kazalec zaupanja v storitvenih dejavnostih oktobra ostal na septembri ravni, vendar na 27 odstotnih točk nižji kot pred letom dni.


Potrošniško nezaupanje večje

 

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja potrošnikov je bila v oktobru za deset odstotnih točk nižja kot v septembru. K padcu so prispevale predvsem bolj pesimistične napovedi potrošnikov glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih, ugotavljajo na statističnem uradu. S tem je kazalec zaupanja potrošnikov na osem odstotnih točk nižji ravni kot pred letom dni.

 

Omenjene kazalce izračunavajo na statističnem uradu s pomočjo ankete o poslovnih tendencah v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno in ankete o mnenju potrošnikov.