Gospodarska klima v Sloveniji se je poslabšala

Gospodarska klima v Sloveniji se je marca po ugotovitvah državnega statističnega urada poslabšala, kar je posledica znižanja kazalca zaupanja v predelovalnih dejavnostih.

Objavljeno
27. marec 2007 15.45
Direktorica statističnega urada Irena Križman
Ljubljana - Gospodarska klima v Sloveniji se je marca po ugotovitvah državnega statističnega urada poslabšala, kar je posledica znižanja kazalca zaupanja v predelovalnih dejavnostih.

Desezonirana vrednost kazalca gospodarske klime je bila v tem mesecu za eno odstotno točko nižja kot v februarju, hkrati pa za sedem odstotnih točk višja kot v lanskem marcu in za 13 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem.

Marca so direktorji tendence v predelovalnih dejavnostih ocenili slabše kot pretekli mesec. Desezonirana vrednost kazalca zaupanja je bila namreč za dve odstotni točki nižja kot v februarju, predvsem zaradi zvišanja kazalca zaloge končnih izdelkov in znižanja kazalca pričakovana proizvodnja.

Kazalec zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil marca tudi za tri odstotne točke višji kot marca lani ter za 14 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem.

Tendence v trgovini so se izboljšale

Nasprotno so se tendence v trgovini na drobno marca v primerjavi z mesecem prej izboljšale, in sicer za dve odstotni točki. V primerjavi z lanskim marcem pa je bila vrednost kazalca zaupanja višja za devet odstotnih točk.

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja v gradbeništvu je bila v marcu še za tri odstotne točke višja kot pretekli mesec in je s tem dosegla novo najvišjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju. Kazalec zaupanja v storitvenih dejavnostih pa je marca ostal enak kot v februarju.

Desezonirana vrednost kazalca zaupanja potrošnikov je bila v marcu za eno odstotno točko višja kot v februarju. Dvig kazalca je predvsem posledica bolj optimističnih napovedi potrošnikov glede privarčevanega denarja v prihodnjih 12 mesecih, ugotavljajo na statističnem uradu.

Omenjene kazalce izračunavajo na statističnem uradu s pomočjo ankete o poslovnih tendencah v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno in ankete o mnenju potrošnikov.