Gospodarske posledice potresa na Japonskem

Japonska centralna banka je zagotovila, da bo kljub katastrofi, ki je doletela državo, ohranila finančno stabilnost. Zaradi potresa je del tovarn zaprla Toyota, z obratovanjem so prenehale rafinerije nafte, vrednost delnic japonskih podjetij pa je padla.

Objavljeno
11. marec 2011 17.19
Anže Voh Boštic, delo.si, Boris Šuligoj, Koper
Anže Voh Boštic, delo.si, Boris Šuligoj, Koper
Tokio - Regija Tohoku, katero sta potres in cunami najbolj prizadela, ustvari osem odstotkov celotnega BDP države. Zato bo naravna katastrofa upočasnila rast japonskega gospodarstva, ki okreva po padcu v zadnjem četrtletju lani. Obenem bo še otežila boj vlade z naraščajočim državnim dolgom, poroča agencija Bloomberg.

Japonski borzni indeks Nikkei je padel za 1,7 odstotka, kar pa bi lahko bil po mnenju analitika Stephena Galla z londonskega podjetja Schneider Foreign Exchange šele začetek. Obenem je zaradi zaprtja treh rafinerij in požara v rafineriji Cosmo Oil Co. v bližini Tokia cena nafte padla za tri odstotke, na 99.64 dolarjev.

Potres pol ure pred zaprtjem borze

Katastrofa je Japonsko prizadela pol ure pred koncem trgovalnega dne na borzi. Vrednost jena je takoj padla, a nato narasla nad ceno ostalih 16 valut, s katerimi se na svetovnem trgu najbolj trguje. Padla je tudi vrednost dveh največjih pozavarovalnih družb, Munich Re in Swiss Re, prve za 5,4 odstotka, druge pa za 5,2.

Katastrofa ob nepravem trenutku

Večja kot bo ekonomska in socialna škoda, težje bo zmanjšati javno porabo, opozarjajo strokovnjaki. Obenem bo Japonska potrebovala stimulativni finančni paket za obnovo prizadetih območji. To bo pripomoglo k nadaljnjemu naraščanju japonskega javnofinančnega primanjkljaja, ki naj bi v naslednjem letu dosegel 210 odstotkov BDP.

Tohru Nishihama, ekonomist z raziskovalnega inštituta Dai-ichi Life Inc. v Tokiu napoveduje, da bo zaradi posledic potresa najbolj prizadeta avtomobilska industrija, saj ta v regiji Tohoku prevladuje. Nishihama tudi napoveduje, da bi katastrofa lahko vplivala na cene hrane v regiji.

Ladje splošne plovbe so na varnem

Tako bi lahko na kratko povzeli, kar je danes povedal Egon Bandelj, predsednik uprave portoroškega ladjarja.

"Na odprtem morju Tihega oceana plujejo tri ladje: Vipava, Novo mesto in Lipica. Iz izkušenj vemo, da ladje na odprtem morju ne občutijo cunamijskih valov. Ladja Postojna je na sidrišču indonezijskega pristanišča Muara Satui, na jugu otoka Borneo. Pred kratkim so preklicali razglašeno nevarnost cunamija za Indonezijo, vseeno pa smo ladji dali navodila, da spremlja lokalna obvestila, da okrepi stražo in stroj postavi v stanje pripravljenosti za hitri zagon. Ladja Piran je v kitajskem pristanišču Zhangjiagang, ki je 120 kilometrov od odprtega morja ob reki Jangce. Ocenjujemo, da je na varnem. Še tri druge ladje (Kobarid, Celine C in Jasmine C) so v pristaniščih, ki so po naših ocenah varne pred cunamiji," je povedal Egon Bandelj.

Gospodarstvenik Devid Palčič: Ob enakem potresu bi bilo kjerkoli drugje več žrtev

Devid Palčič, direktor in lastnik Robotine iz Hrpelj-Kozine, se je z Japonske vrnil pred 48 urami. Dejal je: "Stikov z našimi poslovnimi partnerji še nismo uspeli vzpostaviti, saj so komunikacije v dobršni meri prekinjene. Gre za zelo hudo naravno katastrofo, za potres takšne moči, kakršnega Evropa najverjetneje še ni doživela. Zato si težko predstavljamo razsežnosti takega dogodka. Ob enakem potresu bi bilo kjer koli v svetu bistveno več žrtev, velike škode in drugih problemov. Seveda so dobro organizirani in si bodo lahko primerno pomagali," je dejal Palčič.

Robotina sodi med pomembnejše slovenske partnerje v poslovanju z Japonsko, saj tam ustvari nekaj milijonov evrov prometa na leto. Robotina proizvaja elektroniko in nadzorne sisteme za sončne elektarne za več japonskih družb. "V tem trenutku je prezgodaj govoriti o škodi, ki je prizadela Japonsko. Sicer pa bi bilo malce neprimerno in zelo sebično, če bi razmišljali o tem, koliko smo prizadeti poslovni partnerji, ki delamo z Japonsko. Želimo jim predvsem vse dobro, in ne razmišljamo, kaj to za nas pomeni. Verjamem, da so dolgoročno zanesljiv partnerji in bomo našli načine, da zastavljene posle opravljamo dalje," je dejal Palčič.