Gospodarsko zaupanje v območju evra se krepi

Kazalnik zaupanja podjetij in potrošnikov v območju evra se je oktobra zvišal že sedmi mesec zapored, a še vedno ostaja pod povprečjem zadnjih let. Kazalnik se je zvišal za 3,4 točke na 86,2 točke, je sporočila Evropska komisija.

Objavljeno
29. oktober 2009 13.34
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Bruselj - Septembra se je kazalnik zaupanja v 16 državah, ki uporabljajo skupno evropsko valuto, oblikoval pri 82,8 točke. Najnižjo vrednost je indeks dosegel marca pri 64,6 točke.

V celotni Evropski uniji se je kazalnik zaupanja prav tako zvišal za 3,4 točke na 86 točk. Kot poudarja Evropska komisija, je izboljšanje tako na ravni območja evra kot celotne EU posledica večjega zaupanja v več panogah, še posebej v industriji.

Rezultati zaupanja v oktobru, ki so bili znatno boljši kot septembrski, so bili objavljeni hkrati z objavo nemške brezposelnosti. Brezposelnost v največjem nemškem gospodarstvu se je oktobra znižala, kar je pozitiven znak za celotno evropsko gospodarstvo.

Stopnja brezposelnosti v Nemčiji padla na 7,7 odstotka

Število brezposelnih v Nemčiji se je oktobra v primerjavi s septembrom znižalo za 118.000 na 3,229 milijona. Stopnja brezposelnosti se je tako znižala za 0,3 odstotne točke na 7,7 odstotka, je danes objavila nemška zvezna agencija za delo. V enakem obdobju lani je bilo za 232.000 brezposelnih manj, stopnja brezposelnosti pa znašala 7,2 odstotka. Na zahodu Nemčije se je število brezposelnih znižalo za 78.000, na vzhodu Nemčije pa za 40.000.

"Gospodarska kriza se je na trgu dela odrazila tudi v oktobru," pravi vodja agencije Frank-Jürgen Weise, a dodaja, da se je vpliv v zadnjih mesecih le nekoliko umiril. Kljub drugemu zaporednemu mesečnemu padcu števila brezposelnih Weise ocenjuje, da je še prezgodaj govoriti o popolnem gospodarskem preobratu v Nemčiji.

Nemška agencija za delo sicer pričakuje, da bo število brezposelnih v Nemčiji letos ostalo pod štirimi milijoni; letno povprečje naj bi bilo pri 3,5 milijona. "Struktura trga dela trenutno ni ugodna. Krizo zaenkrat blažimo s precej denarja," je še dejal Weise. Nemška vlada je več milijard evrov namenila subvencioniranju skrajšanja delovnega časa.