Gradbeniki v tujini: Računamo, da bomo tudi v Makedoniji našli svojo priložnost

Slovenska gradbena podjetja iščejo odgovore, kako preživeti. Mnoga svoje priložnosti iščejo tudi v tujini. Makedonija za nekatere izmed njih predstavlja pomemben trg; med njimi je slovenski Energoplan.

Objavljeno
10. marec 2011 16.28
Ana Strnad, Skopje
Ana Strnad, Skopje
Skopje - Razmere v slovenskem gradbeniškem sektorju ta trenutek niso optimistične. Največja gradbena podjetja gredo drug za drugim v stečaj ali so tik pred njim, obrtniki grozijo z državljansko nepokorščino. »V Sloveniji je velik problem to, da so vsa gradbena podjetja v kreditih - v tem obdobju je težko vprašanje, kako preživeti,« je za Delo povedal direktor projektnih družb Energoplana d. d. Stojan Ložar.

»Sicer se v Sloveniji obetajo nove gradbene investicije na področju energetike in infrastrukture, interesi so precej usmerjeni tudi v  energetsko varčne obnove hiš. Nekaj rezerv imamo še v obnovi in vzdrževanju vodotokov,« je optimističen Ložar, ki povezuje osem podružničnih podjetij Energoplana po državah jugovzhodne in vzhodne Evrope. »A usmerjenost izven meja Slovenije se je izkazala za pravilno poslovno strategijo, saj med drugim projekti v tujini na leto prinesejo okoli 10-15 odstotkov celotne realizacije podjetja,« dodaja.

Na skoraj 9 milijonov vrednem projektu v središču Skopja, kjer bo makedonski Energoplan v letu dni obnovil skoraj dvajset let staro stavbo Jugobanke, in ministrstvu za finance v svoje obratovanje predal najsodobnejši objekt v Makedoniji, Energoplan tekmuje proti drugim podjetjem skupaj z lokalnim partnerjem. »Mislim, da smo ujeli zmagovalno kombinacijo med slovenskim »know-how« in lokalnimi resursi, strokovnim znanjem in delovno silo. S skupno poslovno sinergijo imamo možnost za nadaljni razvoj na lokalni ravni in širše v regiji, kar je v današnjih gospodarskih razmerah izrednega pomena,« poudarja in nadaljuje: »Država potrebuje obnovo objektov, infrastrukture (ceste, železnice), energetike in glede na načrte Evropske unije računamo, da bomo v Makedoniji našli svojo priložnost. Zagotovo se bomo prijavili na vse primerne razpise«.

Vodja investicij na ministrstvu za finance Igor Dimitrov je na slavnostni otvoritvi objekta za Delo zadovoljno prikimaval: »Do sedaj lahko le pohvalim sodelovanje z Energoplanom, tako glede organizacije kot vodenja obnove novih delovnih prostorov ministrstva za finance«.

Otvoritve so se udeležili še predsednik vlade Nikola Gruevski, minister za finance Zoran Stavrevski, vladika makedonske pravoslavne cerkve, slovenski minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki se je v Makedoniji mudil na dvodnevnem uradnem obisku, in drugi.

64 metrov visok jez nastaja pod taktirko Slovencev


Na makedonskem trgu je prisotno še eno slovensko gradbeno podjetje Riko d. d., ki trenutno gradi 64 metrov visok jez - največji v regiji - za potrebe hidoelektrarne v ozkem kanjonu reke Treske. Makedonske elektrarne ELEM, ki so investitor tega projekta, tudi v prihodnje načrtujejo pomembne investicije.