Gradnja semedelskega nadvoza zaustavljena

Gradnja semedelskega nadvoza na obalni hitri cesti v Kopru spet že več kot teden dni stoji. Podjetje SCT, za katerega je uveden predlog postopka prisilne poravnave, ne uspe financirati obratovalnih stroškov, zaradi česar so dobavitelji ustavili dobave ključnih materialov.

Objavljeno
11. marec 2011 18.42
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Zdaj je že povsem jasno, da semedelskega nadvoza, ki je dodobra zapletel prometni položaj v Kopru, ne bodo dogradili do konca maja, kot so obljubljali v začetku oktobra lani.

Dela so prvič zaustavili 17. novembra in postopoma nadaljevali z njimi dva meseca kasneje (med 10. in 13. januarjem). Po nekaj več kot mesecu dela pa so dela najprej upočasnili in jih pred tednom povsem zaustavili. Zdaj je jasno, da nadvoza do poletja ne bodo dogradili in da bo gradbišče že pred poletjem povzročalo veliko prometnih zastojev v Kopru.

"Na ta način tega nadvoza ne bodo dogradili niti do konca leta," nam je včeraj zaupal eden od koprskih gradbenikov. Družba SCT sicer zagotavlja, da bo pridobila od poslovnega partnerja EMS do konca marca kredit v znesku osmih miljonov evrov, vendar bi kasneje potrebovala še 52 milijonov evrov, če bi hotela dograditi vsaj tista najpomembnejša dela, ki jih je začela (poleg Semedelskega nadvoza še kanalizacija v Dekanih, letališče Cerklje, viadukt in predor Ljubno in projekti Mestne občine Ljubljana).

Gradnja semedelskega mostu naj bi stala 2,1 milijona evrov in je samo en delček posegov na cestah pred in po predoru Markovec. Za vsa ta dela so pogodbo podpisali že avgusta 2006 in bi morala biti že zdavnaj dokončana. Ker pa zamuja predor, se tudi s cesto ne mudi.

Vsa cestna dela na trasi pred in po predoru so bila oddana štirim izvajalcem za 41,78 milijona evrov. Od tega za cesto, priključke in povezovalne ceste 31,83 milijona in za premostitvene objekte 9,95 milijona evrov. Ker so pogodbo za ta dela podpisali še Primorje Ajdovščina, Kraški zidar in CPK Koper, bi moral naročnik zahtevati, da slednji prevzamejo in dokončajo dela, tako kot je deloma že zahteval od Alpine Bau za predor Markovec.