Guverner BS: Protest obrtnikov ne bo zamajal bančnega sistema

Gotovine je v Sloveniji dovolj in namera obrtnikov, da jo dvignejo najprej na bankomatih in nato še v bankah, ne bo zamajala bančnega sistema, je včeraj zagotovil guverner Banke Slovenije (BS) Marko Kranjec, ki pa ni hotel razkriti, koliko je te gotovine, a je namignil, da je je več od dveh milijard evrov.

Objavljeno
01. marec 2011 17.31
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana - Kranjec je poudaril, da so vse vloge v slovenskem bančnem sistemu popolnoma varne in na razpolago v vsakem trenutku. Vladno stran in obrtnike pa je pozval h konstruktivnemu dialogu, ki bo zagotovil ekonomsko in finančno stabilnost. Tudi viceguverner Darko Bohnec je opozoril, da poteze obrtnikov niso temelj za reševanje gospodarskih težav.

Kranjec je protest obrtnikov označil za legitimen, a nekonstruktiven: »Apeliramo na obrtnike, naj se raje pogovarjajo z vlado o reševanju zahtev.« Vlada je po njegovem morda premalo prisluhnila zahtevam obrtnikov in prepočasi reševala njihove težave. Če obrtniki napovedujejo protest, ugotavljajo, da nekaterih stvari vlada verjetno ni upoštevala. Ali je mogoče vse upoštevati, Kranjec ne ve, vendar bi o nekaterih zahtevah, kot so hitrejše zagotavljanje plačil in hitrejše reševanje vračil DDV, kazalo razmisliti in jih pospešiti. Zato Kranjec vlado poziva, naj posluša argumente obrtnikov in se z njimi poskuša dogovoriti.

»Vlada je dovolj neoperativna pri izvrševanju teh ukrepov. Naloga obrtnikov pa je, da se dobro prepričajo, s kom poslujejo,« je še dodal guverner centralne banke. Podatki o tem, koliko denarja lahko z omenjeno grožnjo dvignejo obrtniki, so različni. Kot pravi Bohnec, je oceno o znesku težko podati, po podatkih BS pa je vpoglednih vlog samostojnih podjetnikov za nekaj več kot 300 milijonov. »Zato nam je številka o petih milijardah evrov, ki se je pojavljala v medijih, nerazumljiva,« je dodal Kranjec. Spomnil je tudi, da je treba dvig večjih zneskov pri bankah napovedati vnaprej.

»Protest obrtnikov ne bo zamajal bank«

Zaradi težkih razmer, v katerih so se znašli slovenski obrtniki in mali podjetniki, je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v začetku januarja od vlade zahtevala sprejetje nekaterih ukrepov, ki bi omogočili ponovni zagon slovenskega gospodarstva. Ker vlada zahtev v celoti ni upoštevala, so se obrtniki odločili, da svoje nezadovoljstvo tudi javno izrazijo in tako pritisnejo na vlado.

Upravni odbor OZS je minuli petek potrdil časovni načrt državljanske nepokorščine, ki jo bodo izvedli, če z vlado ne dosežejo kompromisa o ključnih zahtevah. Tako so danes obrtniki prenehali plačevati davke in prispevke, gotovino bodo 11. marca dvignili iz bankomatov in 14. marca iz bank. Za 16. marec je napovedan protestni shod pred vlado in parlamentom, kjer bodo zahtevali sprejem predstavnikov obrtnikov in podjetnikov pri predsedniku vlade, da mu še enkrat, tokrat zadnjič, predstavijo še nerealizirane zahteve obrti in podjetništva. Če vse ključne zahteve ne bodo uresničene do Foruma obrti in podjetništva 13. aprila, pa na OZS za 18. april napovedujejo zaporo Slovenije.

Včeraj je guverner centralne banke Marko Kranjec namero obrtnikov za dvig gotovine označil za legitimen, a nekonstruktiven protest ter obe strani pozval h konstruktivnemu dialogu. Po besedah generalnega sekretarja OZS Dušana Krajnika so zadovoljni, da je tako pomemben človek, kot je guverner centralne banke, začel razmišljati o potrebnosti socialnega dialoga. Prav tako jih veseli, da njihov protest ne bo zamajal bančnega sistema. Kot pravi Krajnik, je namen dviga gotovine počistiti račune, da obrtnikom in malim podjetnikom ne bo mogoče ničesar zapleniti, saj se zanje stečaj ponavadi ne konča s poplačilom iz stečajne mase, ampak zaplembo premoženja. Povedal je tudi, da 15 odstotkov njihovih članov, teh je 52.000, tako ali tako nima denarja in tudi ne bodo imeli kaj dvigniti, zato številke o tem, koliko gotovine bo dvignjene, ne more dati.