Hastor o posojilu molči, stečaj se zdi vse bolj verjeten

Pritisk iz Wolfsburga je vsak dan večji in razumljivo je, da je izvršni menedžment, skupaj z zaposlenimi, zelo zaskrbljen. V tovarnah v Slovenj Gradcu, v Radljah in Mirni so sicer normalno delali.

Objavljeno
26. oktober 2009 22.36
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik

Slovenj Gradec - Lastnik wolfsburškega Preventa Dev in solastnik Preventa Global v Slovenj Gradcu Nijaz Hastor je upravo in nadzornike slovenskega podjetja skoraj že stisnil v kot. Predsednik uprave Preventa Global Ivan Majcen res še ni odstopil, a v Slovenj Gradcu imajo po že tretji seji nadzornikov prejšnji teden vse več težav. Predsednik Globalovih nadzornikov Vladimir Bilić je rekel, da so v Slovenj Gradcu pripravljeni tudi na »igro«, da v poslih s Hastorjem nimajo nikakršnega dobička, samo da bi imeli za plače, za poravnavo starih (bančnih) obveznosti in da bi ohranili vseh 1300 delovnih mest v svojih tovarnah. Bilić je vzpostavil stik z upravo Preventa Dev v Nemčiji, sestanek s slovensko stranjo bo na vrsti te dni.

 

Na vprašanje, ali lastnik Preventa Dev Nijaz Hastor s tem, ko zavrača dokapitalizacijo oziroma posojilo slovenjgraškemu podjetju, tega ne potiska v brezizhoden položaj in končno v stečaj, je predsednik Globalovih nadzornikov Vladimir Bilić odvrnil, da upa v nasprotno. »Če Hastor igra takšno igro, potem Preventa Global pred stečajem res ne bo mogoče rešiti,« je bil jasen Bilić in ponovil, da so nadzorniki pripravljeni odpovedati podporo predsedniku uprave Ivanu Majcnu, če iz Wolfsburga pridejo pozitivni odgovori na nedeljske zahteve. Te so še vedno velike, čeprav manjše kot pred mesecem dni. Bilič ponuja Majcnov predsedniški stol, v zameno pa hoče visoko posojilo, redefiniranje sodelovanja s Preventom Dev ter ohranitev programov. To so pravzaprav zahteve večinskega lastnika Janka Zakeršnika, ki bi ga stečaj prizadel precej bolj kot Hastorja.

 

Pritisk iz Wolfsburga je vsak dan večji in razumljivo je, da je izvršni menedžment, skupaj z zaposlenimi, zelo zaskrbljen. V tovarnah v Slovenj Gradcu, v Radljah in Mirni so sicer normalno delali. V Slovenj Gradcu so zaposleni konec prejšnjega tedna zbrali več kot 700 podpisov v podporo predlogu, naj uprava Globala odide, če bi tako ohranili delovna mesta. Predsednik izvršnega odbora sindikatov ZSSS Preventovih družb Vladimir Zorman je rekel, da stavke za zdaj ne bo; če pa bi do nje spontano prišlo, bi se sindikat postavil na stran delavcev. »Stavke te dni nismo napovedali, bo pa, če sredi prihodnjega meseca ne bo plač,« je rekel Zorman in dodal, da zavrača obtožbe večinskega lastnika Janka Zakeršnika, češ da je za vse težave kriv sindikat. »Mi smo le delali, nismo ne investirali, ne sklepali poslov, ne vodili poslovne politike, zato takšne nizkotne pritiske večinskega lastnika ostro zavračamo,« je rekel Zorman.

 

Več v torkovi tiskani izdaji Dela