Hastorjev ultimat: Majcen naj odstopi

Predsednik nadzornikov Globala Vladimir Bilić se sprašuje, ali je odstop uprave, ki ga zahteva solastnik Nijaz Hastor, res tudi zagotovilo, da družba zaradi nakopičenih težav ne bo šla v stečaj.

Objavljeno
23. oktober 2009 11.01
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Ultimat Nijaza Hastorja, direktorja Preventa Dev iz Wolfsburga, najpomembnejšega partnerja slovenskih tovarn Preventa, naj uprava slovenjgraškega Preventa Global z Ivanom Majcnom do nedelje nepreklicno odstopi, sicer bo razdrl vse posle, še ni »prijel«. Prvi nadzornik Globala Vladimir Bilić bo, če mu bo omogočeno, še govoril s Hastorjem, za danes zvečer pa je sklicana bržčas odločilna seja štirih nadzornikov. Sindikat v Preventu pa je včeraj sklenil: če se moramo odločati med enim človekom in osemsto delovnimi mesti, se bomo, tudi s peticijo, odločili za delovna mesta. Direktor Majcen pa še kar trdi, da sam ne bo odstopil, do jutrišnje odločitve nadzornikov pa dogodkov noče komentirati.

Ultimativna zahteva po odstopu predsednika uprave Ivana Majcna je prišla le nekaj dni po uporu skupine enajstih upravi podrejenih direktorjev, katerega izvor je tudi mogoče iskati v Wolfsburgu. Uporni direktorji, proti katerim ne nadzorniki ne uprava niso ukrepali, so razplet še pospešili. Nadzornikom Globala, ki so prvič ta teden zasedali v ponedeljek (drugič so v sredo, tretjič pa bodo danes), je prišlo na uho, da sta se njuna izvršna direktorja Matjaž Hudopisk in Dean Besednjak v torek sešla s predstavniki Preventa Dev (s Carstenom Unverrichtom in še z enim finančnikom in pravnikom), ko je Hastorjev ultimat, poslan po posrednikih, tudi prišel na dan.

Več v tiskanem Delu.