Hedge skladi ustvarijo več dobička kot velike banke

Študija je pokazala, da deset največjih hedge skladov svojim strankam prinese več dobička kot osem največjih svetovnih bank. Najbolj uspešen upravljavec hedge sklada je Američan madžarskega porekla George Soros.

Objavljeno
02. marec 2011 09.57
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
London - Hedge skladi, ki skupaj zaposlujejo par sto uslužbencev zaslužijo več kot banke, v katerih dela več kot milijon ljudi, je pokazala študija svetovalnega podjetja LCH Investments. Nemški Spiegel poroča, da je deset največjih hedge skladov v drugi polovici lanskega leta ustvarilo 28 milijard dolarjev dobička, kar je za dve milijardi več od skupnega dobička bank Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays und HSBC.

Skupaj je deset največjih hedge skladov od njihovega nastanka za svojim investitorjem zaslužilo 182 milijard dolarjev. Med njimi vodi sklad Georgea Sorosa, ki je pri nas bolj znan kot filantrop. Njegova skupina skladov, imenovana Quantum, je od svojega nastanka leta 1973 svojim vlagateljem prinesla 35 milijard dolarjev. V zadnjem času je najuspešnejši upravljavec John Paulson, ki je v drugi polovici lanskega leta vlagatelje razveselil s šestimi milijardami dobička, kar je dvakrat več od dobička, ki ga je v istem času ustvarila Soroseva skupina.

Hedge skladi so posebne institucije investicijske dejavnosti. V hedge sklad lahko vstopi le omejeno število investitorjev, kar pomeni, da hedge skladi nisto tako regulirani kot druge finančne institucije. To jim omogoča bolj tvegana vlaganja in s tem večje potencialne dobičke, a tudi izgube.