Hitovi sindikati protestno zapustili sestanek z upravo

Vodstvo Hita bi moralo danes sindikatom predstaviti načrt sanacijskih ukrepov, a so predstavniki sindikatov sestanek predčasno zapustili, saj na njem ni smel prisostvovati njihov pravni zastopnik.

Objavljeno
08. oktober 2009 18.09
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Nova Gorica - Vodstvo Hita naj bi danes predstavnikom vseh treh reprezentativnih sindikatov v družbi predstavilo načrt sanacijskih ukrepov, ki naj bi novogoriškega igralniškega giganta potegnili iz rdečih številk, a se to ni zgodilo. Sindikati so namreč sestanek zapustili, saj sestanku ni smel prisostvovati njihov pravni zastopnik.


"Za sanacijske ukrepe ne vemo, saj se je sestanek končal, še preden se je začel. Predsednika uprave Hita je motila prisotnost enega od pravnih zastopnikov sindikata, zato smo se odločili, da zapustimo sestanek. S sanacijskimi ukrepi smo neuradno seznanjeni in vemo, da se dotikajo pravnega področja. Zato smo se odločili pripeljati pravne zastopnike, ki pa jih uprava ni želela imeti na sestanku," je povedal predsednik novogoriškega dela sindikata Sids Iztok Černigoj.


Po njegovih besedah naj bi predsednik Hitove uprave Drago Podobnik predvidene sanacijske ukrepe v petek predstavil na seji sveta delavcev. Podobnik danes o ukrepih ni želel govoriti. "Ne želim dajati izjav. Več bom povedal v ponedeljek po seji nadzornega sveta," je Podobnik še pred sestankom s predstavniki sindikatov Hita odpravil novinarje, ki so ga v novogoriški Perli spraševali o predvidenih potezah za izboljšanje poslovanja Hita.

 

Današnji sestanek s sindikati naj bi namreč bil namenjen predvsem uradni predstavitvi ukrepov, ki jih uprava načrtuje. Ukrepe, ki jih uprava lahko sprejme sama, kot so npr. individualne pogodbe, sponzorstva in donacije, vsi trije sindikati enotno podpirajo, je pred sestankom pojasnil predstavnik sindikata Vrba Primož Gulin.

 

Bolj kritični so sindikati glede predvidenih sprememb podjetniške kolektivne pogodbe. "Pogajanja za novo podjetniško kolektivno pogodbo že potekajo. Po krivdi prejšnje uprave so se zavlačevala, lahko pa jih nadaljujemo. Kar se tiče podjetniške kolektivne pogodbe, se bomo držali 133. člena, v katerem je točno napisano, kako se pogodba spremeni, odpove ali sprejme nova," je še poudaril Gulin.

 

Po njegovih besedah sindikati ne bodo odstopili od enotnih stališč, da ne podpirajo tistih ukrepov, ki posegajo v pravice delavcev. Tako je za sindikate, vsaj v prvi fazi, nesprejemljivo tudi nižanje plač zaposlenim, je še pred sestankom poudarila predsednica sindikata Git Jožica Bone. "Naše stališče je, da je čas, da za vse neumnosti in nepravilnosti, ki so se dogajale, enkrat ne odgovarjajo delavci," je pojasnila.

 

Veliko ukrepov je tudi takih, ki jih sindikati z veseljem pozdravljajo, je še dejala Bonetova. Odpuščanja naj bi bila zaenkrat predvidena predvsem v podpornih službah, odnosi z novo upravo pa so zaenkrat "zelo dobri", je še povedal Gulin.

 

Kot je znano, je Hit lansko leto končal v rdečih številkah, z izgubo pa družba posluje tudi letos. Do konca julija je Hit ustvaril 94,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 12 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju in 3,7 milijona evrov izgube.

 

Hit sicer od avgusta vodi Drago Podobnik, ki je na tem mestu zamenjal Nika Trošta, ki je v začetku aprila letos odstopil iz osebnih razlogov. Upravo novogoriške igralniške družbe sestavljajo še Stojan Pliberšek, Uroš Kravos in delavski direktor Marjan Zahar.