Hotelirji si že manejo roke

Ob božiču so hotelske kapacitete ponekod proste, kar pa ne bo veljalo za silvestrovo. Takrat bodo hoteli po Sloveniji namreč polno zasedeni.

Objavljeno
25. december 2006 16.28
Ljubljana - Hotelirji so lahko letos zadovoljni z zasedenostjo hotelov čez praznike. Medtem ko za božič razpolagajo s kar nekaj prostimi posteljami, pa bodo hoteli za silvestrovo večinoma polno zasedeni. Hotelske sobe so poleg slovenskih gostov rezervirali še predvsem Italijani, pa tudi nekateri drugi tuji turisti so se odločili "najdaljšo noč v letu" preživeti v Sloveniji, so povedali v slovenskih hotelih.

Po ocenah Slovenske turistične organizacije (STO) bo Ljubljana v prazničnem času gostila za 10 odstotkov večje število tujih gostov kot lani, predvsem z italijanskega trga, in enako število domačih gostov kot lani.

Večja zasedenost hotelov ob pričakovanju novega leta

V ljubljanskem hotelu Slon so za novo leto imeli do konca minulega tedna glede na rezervacije hotel 40-odstotno zaseden, pri čemer pa največ rezervacij pričakujejo v tekočem tednu. Tako naj bi bili na novoletno noč 80-odstotno zasedeni. Za novo leto bo polno zaseden tudi hotel Emonec.

V gorenjskih hotelih predvsem Angleži in Turki

Tudi drugod po Sloveniji hotelirji večje zasedenosti hotelov napovedujejo za slivestrovo. Na Bledu bodo glede na rezervacije skoraj vsi hoteli zasedeni 100-odstotno, le v nekaterih trizvezdičnih namestitvah so še mogoče rezervacije. V strukturi gostov sicer prevladujejo Italijani in Angleži, v prvem tednu januarja, ko bodo hoteli prav tako skoraj popolnoma zasedeni, pa ruski, hrvaški in srbski gostje.

Ker bohinjska smučišča še ne obratujejo, bodo goste, med katerimi je veliko Angležev, vozili na smučanje na Krvavec. Nočitvene zmogljivosti bodo 100-odstotno zasedene tudi v Kranjski Gori, kjer se ta konec tedna vendarle začenja tudi smuka.

Na Bovškem imajo v hotelu Kanin imajo zaenkrat zasedenih polovico od 250 ležišč, a pričakujejo, da bodo zmogljivosti med 29. decembrom in 6. januarjem polno zasedene. Med gosti bo največ Slovencev, ki jim letos sledijo Turki in Romuni, nekaj manj pa je Nemcev in Italijanov.

V hotelu Alp, kjer imajo dobrih 200 ležišč, bodo za novo leto gostili kar 60 odstotkov Turkov, ki jim sledijo Slovenci. Oba Hitova igralniško-zabaviščna centra v Novi Gorici sta tako kot v zadnjih letih med božično-novoletnimi prazniki razprodana, tudi tokrat pa bodo v večini obiskovalci iz Italije. Tudi v Perli je vseh 237 sob in 19 apartmajev zasedenih.

Obala gosti predvsem italijanske goste

Na Obali bodo prevladovali italijanski gostje. Hoteli na Obali so za silvestrovo skoraj vsi polno zasedeni, božične praznike pa po mnenju hotelirjev ljudje praznujejo raje doma. 100-odstotno bo tako na silvestrovo zasedena hotelska veriga LifeClass, ki v Portorožu razpolaga s šestimi hoteli. Vsa ležišča bodo zasedena tudi v hotelih Metropol v Portorožu, skoraj polno zasedeni pa so že tudi v izolskem HTP Simonov Zaliv.

Na Štajersko vabijo terme

Praznični čas bodo skušali kar najbolje izkoristiti tudi v Mariboru in predvsem na Pohorju, kjer so tik pred počitnicami vendarle uspeli zagnati nekaj žičnic in tako gostom omogočiti smuko vsaj na višje ležečih smučiščih. V Športnem centru Pohorje, ki združuje hotele Arena, Bolfenk in Areh ter apartmajska naselja, imajo v času novoletnih praznikov 100-odstotno zasedenih vseh 770 ležišč.

Največji hotelski ponudnik v Mariboru so Terme Maribor, ki bodo tik pred novim letom svojo ponudbo obogatile še s prenovljenim hotelom Bellevue, ki svoja vrata odpira 28. decembra. Njihov najprestižnejši hotel Habakuk je zaenkrat v času praznikov rezerviran v 70 odstotkih zmogljivosti, večina gostov pa prihaja iz Slovenije, Srbije in Hrvaške. Manj je povpraševanja po obeh mestnih hotelih, tako da v Piramidi po sedanjih rezervacijah beležijo 15-odstotno zasedenost, večinoma italijanskih gostov, nekoliko bolj zaseden pa bo s 25 odstotki zmogljivosti trizvezdični Orel, kjer bodo med prazniki dopustovali večinoma Italijani in Madžari.

Večina gostov na Ptuju bo počitnice preživelo v tamkajšnjih termah, kje zaenkrat v času božičnih praznikov kaže na 70-odstotno zasedenost, ob prihodu novega leta pa se bodo zelo približali stoodstotni zasedenosti, od česar bo pri njih gostovalo 90 odstotkov domačih gostov.

V hotelih Term Čatež tudi v času letošnjih božično-novoletnih praznikov pričakujejo zelo dobro zasedenost njihovih zmogljivosti v Čatežu, na Mokricah in v Kopru. V hotelih v Čatežu bodo praznične dni preživljali predvsem gostje iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije, večina gostov v hotelu Žusterna v Kopru pa bo Italijanov in Slovencev. Italijani bodo med prazniki predstavljali tudi več kot 90 odstotkov gostov v Hotelih Otočec, in sicer predvsem v hotelu Grad Otočec in hotelu Šport. Hoteli Otočec so med 28. decembrom in 1. januarjem že polno zasedeni.