Hrvaška z rekordno brezposelnostjo

Čeprav hrvaški zavod za zaposlovanje v rednem mesečnem poročilu o položaju na trgu dela ni objavil natančnega števila brezposelnih, kot to običajno počne, pa so hrvaški mediji na podlagi razpoložljivih podatkov izračunali, da je bilo januarja na Hrvaškem okoli 335.000 brezposelnih.

Objavljeno
16. februar 2011 11.40
Ka.L.
Ka.L.
Zagreb - To je največ v zadnjih osmih letih. Med informacijami zavoda za zaposlovanje je možno prebrati, da je bilo brezposelnih prejšnji mesec približno 31.000 več kot kot decembra lani, medtem ko se je število zaposlenih povečalo za približno 16.000. Glede na to, da je bilo konec lanskega decembra uradno brez zaposlitve približno 320.000 ljudi, so mediji sklenili, da se je januarja njihovo število povzpelo na približno 335.000, poroča STA.

Hrvaška televizija je včeraj poročala, da je bilo število brezposelnih januarja letos za 4,5 odstotka višje kot decembra lani, ter za osem odstotkov višje kot januarja 2010. Na podlagi tega so izračunali, da je bilo januarja 334.327 brezposelnih.

12, 6-odstotna anketna brezposelnost

Zavod je v torek objavil stopnjo anketne brezposelnosti, ki je bila januarja 12,6-odstotna oz. za 0,2 odstotne točke višja kod decembra lani. Poudarili so, da je 53,6 odstotka prijavljenih na zavodu žensk, med starostnimi skupinami pa z nekaj več kot 25-odstotnim deležem prevladujejo tistih med 25. in 34. letom starosti. Nekaj manj kot dve tretjini brezposelnih ima srednjo šolo, 9,3 odstotka pa univerzitetno izobrazbo.

"Jasno je, da vlada s svojim programom za krepitev gospodarstva ni dosegla ničesar. Vemo, da se brezposelnost zvišuje in kriza poglablja, ter da s prelaganjem slabih novic tega ne bodo spremenili," je podatke zavoda komentiral predsednik enega izmed največjih sindikatov na Hrvaškem, Neodvisnega hrvaškega sindikata, Krešimir Sever.

Hrvaški analitiki so po objavi decembrskih podatkov o brezposelnosti napovedali, da bo do pomladi na Hrvaškem brez zaposlitve 350.000 delovno aktivnih prebivalcev.

Sicer pa na Hrvaškem približno 70.000 delavcev zaradi težav v podjetjih, v katerih so zaposleni, že več mesecev ni prejelo plače. Minimalno plačo prejema 115.000 zaposlenih. Januarja je povprečna plača je znašala približno 742 evrov, za kritje osnovnih stroškov štiričlanske družine pa je bilo potrebnih okoli 900 evrov, so po poročanju STA še opozorili sindikati.