Hrvaško gospodarstvo se je lani skrčilo za 1,4 odstotka

Hrvaško gospodarstvo se je lani v primerjavi z letom prej skrčilo za 1,4 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leto prej pa se je BDP znižal za 0,7 odstotka.

Objavljeno
25. februar 2011 18.01
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Zagreb - Padec bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem četrtletju je manjši od pričakovanj osmih ekonomistov, ki jih je anketirala hrvaška tiskovna agencija Hina; v povprečju so napovedali, da se je gospodarstvo skrčilo za 0,9 odstotka, poroča STA.

Po šestih zaporednih četrtletjih padca BDP je v tretjem lanskem četrtletju hrvaško gospodarstvo beležilo 0,2-odstotno rast in tako tehnično izšlo iz recesije, a nato se je v zadnjem četrtletju BDP ponovno skrčil.

Zrinka Živković-Matijević iz Raiffeisen Consultinga je za Hino ocenila, da so najbolj nazadovale investicije. Pričakuje tudi, da se je lani državna poraba znižala, zasebna potrošnja pa zvišala.

Živković-Matijevićeva meni, da so dosegli dno in da je bilo četrto trimesečje lani zadnje, v katerem je Hrvaška beležila padec BDP. Vendar pa večjega okrevanja ne napoveduje. Pričakuje, da bo Hrvaška letos beležila 1,5-odstotno gospodarsko rast.

Hrvaška je pomembna gospodarska partnerica Slovenije

Vrednost slovenskih investicij na Hrvaškem je konec leta 2009 znašala okoli 1,2 milijarde evrov, kar državo postavlja na drugo mesto prejemnic slovenskih izhodnih investicij.

Glede na vrednost blagovne menjave pa je Hrvaška peta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. V letu 2009 je obseg menjave znašal 1,87 milijarde evrov, Slovenija pa je imela s Hrvaško pozitivno trgovinsko bilanco: izvoz na Hrvaško je znašal 1,25 milijarde evrov, uvoz pa 630 milijonov.