Hudi grehi Hypo Alpe Adria Bank

Razen tega, da so menda izvajali dvomljive nepremičninske in finančne transakcije z bančnimi ustanovami v Liechtensteinu, o grehih pravkar odstavljenega vodstva slovenske podružnice avstrijske banke Hypo Alpe Adria ni znano veliko.

Objavljeno
15. februar 2011 21.32
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – Glede na to, kako so pri nekdanji koroški in pozneje pred avstrijsko privatizacijo bavarski banki poslovali v preteklosti, pa ne bi bili velikopotezni sporni posli prav nobeno presenečenje.

Nekdanji direktor banke Hypo Alpe Adria Wolfgang Kulterer je vse do svojega odstopa zaradi poneverb bančnih bilanc po milijonskih izgubah na mednarodnih tveganih finančnih trgih veljal za nekakšnega osebnega bančnika glavarja Haiderja, čeprav ga je na čelo banke postavil že eden prejšnjih glavarjev. Kultererja zdaj čaka proces zaradi dvomilijonskega kredita potapljajoči se letalski družbi Styrian Spirit ter prav tako dvomljivega 150.000 evrov vrednega kredita zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju. Preiskovalci pa pravijo, da je to samo začetek.

Če je Kulterer zaradi lojalnosti Haiderju začel dvomljivo bančno kulturo, so njegovi sodelavci in nasledniki takšno prakso zavzeto nadaljevali. Nekdanji član uprave Günter Striedinger velja za očeta nekritične ekspanzije v Slovenijo, na Hrvaško in druga območja nekdanje Jugoslavije, kjer zdaj preiskujejo tako politike kot mafijce, nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader pa na rezultate svoje preiskave čaka v salzburškem zaporu. Naslednji predsednik uprave Tilo Berlin pa je skupaj s pokojnim deželnim glavarjem Haiderjem izpeljal prodajo Hypo banke bavarski BayernLB, pri čemer so Bavarce tako zelo prelisičili z izgubami, da ti zdaj vneto preiskujejo vse posle. Afera Hypo jim je namreč pokopala velik del dobrega poslovnega slovesa.
V Avstriji nekateri verjamejo, da bi brez bavarske zagnanosti njihove preiskave obstale na pol poti, saj so z nekaterimi čudnimi Hypovimi posli povezane tudi številne vidne osebnosti. Kultererju ni bilo težko iz Liechtensteina osebno prenašati kovčkov z milijoni, če je šlo za »pomembne« stranke, v koroško družbeno smetano priženjeni Hamburžan Berlin pa je pri prodaji banke skupini soinvestitorjev, med katerimi so bili najuglednejši avstrijski industrialci in aristokrati, zagotovil 50-odstotni dobiček. Sumi o dogovorjeni prodaji, pri kateri je poleg Haiderja morda sodelovalo tudi tedanje bavarsko politično vodstvo, smrdijo do neba.

Novo vodstvo Hypo Alpe Adria je proti nekdanjemu direktorju Kultererju že sprožilo civilno tožbo, ki bo sicer morala počakati na konec kazenske obravnave, a vseeno bi lahko bila dober začetek. Tudi banka lahko za svojo novo verodostojnost naredi veliko, morda že tako, da svoja odkritja, ki jih lahko dokaže, deli tudi z javnostjo. V dobro gospodarskega in političnega razvoja srednje- in južnoevropskega območja bi morali tisti, ki so omogočili tako velikopotezne kraje denarja, odgovarjati.