Hugo Boss ostaja v Muri

Predsednik Murine uprave je potrdil, da sta se skupaj z direktorjem Soda Tomažem Kuntaričem in predstavnikom Bossa na današnjem sestanku dogovorila za nadaljnje sodelovanje s tem nemškim podjetjem, ki z Muro sodeluje že 35 let.

Objavljeno
02. oktober 2009 16.33
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Od poslov za Huga Bossa je bilo odvisno nadaljevanje poslovanja družbe Mura in Partnerji, v nasprotnem bi tudi ta družba morala v stečaj. Po načrtu bo Boss omenjeni družbi, ki zaposluje 470 delavcev, zagotavljal 90 odstotkov poslov.

Sodišče odločilo o začetku stečaja treh Murinih družb

Tukajšnje okrožno sodišče je danes, dan po vložitvi predlogov za začetek stečajnih postopkov za matično družbo Mura in hčerinske družbe Mura- Moška oblačila, Mura-Ženska oblačila in Muralist, izdalo sklepe o začetku stečaja za prve tri družbe, ne pa tudi za družbo Muralist. Po besedah predsednika sodišča Branka Palatina, bo sodišče o predlogu za uvedbo stečajnega postopka za Muralista, ki ima status invalidskega podjetja, odločalo takoj, ko bo dobilo mnenje vlade. V vseh štirih Murinih družbah je zaposlenih 2635 delavcev.


Predsenik Murinega sindikata Drago Forjan je v pismu ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku zapisal, da so delavci presenečeni in ogročeni zaradi načina pridobivanja izredne enkratne socialne pomoči zaradi izgube zaposlitve.

 

„Na sestanku 9. septembra so predstavniki vašega ministrstva potrdili, da bodo delavci Mure dobili izredno denarno pomoč brez upoštevanja meril za pridobitev izredne običajne socialne pomoči, ki jo lahko dobi vsak socilano ogrožen državljan. Dogovorjenije tudi bilo, da Murine strokovne službe pripravijo vso dokumentacijo, ki jo centri za socilano delo potrebujejo za izplačilo denarne pomoči.


Tudi na t. i. protestnem shodu delavcev je direktor Soda Tomaž Kuntarič v prisotnosti premiera Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, povedal, da bodo vsi delavci, ki bodo izgubili delo, dobili od države izredno socialno pomoč že v oktobru. Realnost je, na žalost, drugačne. Centri za socilano delo od delavcev zahtevajo številna potrdila, ki jih izdajajo različna ustanove in uradi. Zelo verjetno je, da številni delavci pomoči sploh ne bodo prejeli. Vsi skupaj pričakujemo, da dano obljubo o izplačilu enkratne socialne pomoči izpolnite, seveda brez birokratskih postopkov," je med drugim zapisal v pismu Drago Forjan.

 

Centri za socialno pomoč so do danes od delavcev Mure zahtevali, da k vlogi za pridobitev izredne denarne pomoči priložijo plačilne liste zadnjih treh mesecev zase in parnerje, potrdilo o šolanju otrok, starih nad 15, let. potrdilo davčne uprave o premoženskem stranju, potrdilo Spiz o morebitnih prihodkih in bančna potrdila zase in partnerje o prometu v zadnjih treh mesecih na bačnih računih.

 

Ministrstvo, ki je zagotovilo, da bo večina Murnih delavcev v oktobru prejela izredno denarno pomoč, je danes poenostavilo sprejemanje vlog za izredno denarno pomoč Murinim delavcev. Od danes delavcem Mure k vlogi za pomoč ni potrebno dodati plačilnih list, pač pa potrdila o šolanju otrok in bančne izpiske. Druge dokumente bo ministrstvo pridobilo iz uradnih evidenc.


Za stečajnega upravitelja Mure d. d, je sodišče imenovalo Branka Džordževića, za Muro - Ženska oblačila Boruta Sokliča in za Muro- Moška oblačila Draga Dobovskega.