Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasing z novim vodstvom

Novi predsednik uprave banke Hypo v Sloveniji je Alexander Picker iz Salzburga, Hypo Leasinga pa Danijel Novak iz Gradca. Lizinško in bančno dejavnost bodo združili.

Objavljeno
09. februar 2011 20.08
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Nadzorna sveta banke Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasinga sta včeraj imenovala novi vodstvi. Nova uprava v Celovcu je Antona Romiha in Andreja Potočnika, ki sta slovenski podružnici tega avstrijskega koncerna vodila do zdaj, zamenjala, ker je ocenila, da nove strategije družbe lahko uresničijo le z novimi ljudmi. Kot je povedal uradni govorec Hypovega koncerna, Dominic Köfner, rekonstrukcije Hypovih bank potekajo v vseh državah; v nekaterih so vodstva že zamenjali, v nekaterih postopki potekajo, drugje bodo dosedanji vodilni verjetno ostali na svojih mestih. Pojasnjuje, da mora družba znova pridobiti zaupanje strank in nov zagon, zato so postavili določena merila. Tolerantnosti do poslov, ki kakor koli niso skladni s pravili, ni, transparentnost poslovanja mora biti popolna. S tem se bo povečala tudi kakovost storitev, je zagotovil Köfner in dodal, da je cilj tudi integracija lizinške dejavnosti Hypa v Sloveniji v njihovo bančno dejavnost – zdaj imamo dve ustanovi, ki se bosta v prihodnje združili.
 
V Celovcu so tako odločili, da so za nov način poslovanja potrebni novi vodilni, tako da dosedanja predsednika banke Hypo in Hypo Leasinga v Sloveniji, Anton Romih in Andrej Potočnik, odhajata iz podjetij. Na vprašanje, ali morata zapustiti položaj, ker sta v preteklosti delovala v nasprotju s temi cilji, je Tomaž Kranjčič iz službe za stike z javnostjo dejal, da Hypo v Sloveniji deluje normalno, da so se depoziti povečevali in tudi odpuščanja pri njih ni bilo.

Novi predsednik uprave banke Hypo v Sloveniji je Alexander Picker iz Salzburga, ki je bil v preteklih sedmih letih izvršni direktor hčerinskih družb skupine UniCredit v Srbiji in Kazahstanu. Odgovoren je tudi za področje financ, upravljanje s tveganji in splošne zadeve. Ob imenovanju je poudaril, da je njegov cilj slovensko podružnico banke okrepiti. Novi član uprave je postal Matej Falatov, ki je zadolžen za področje poslovanja s pravnimi in fizičnimi osebami ter za zakladništvo. Vodstvo Hypo Leasinga je prevzel Danijel Novak iz Gradca, ki je nazadnje delal za Sparkasse Leasing Slovenija.

»Novo vodstvo družb Hypo Slovenije uživa popolno zaupanje nadzornega sveta, da bo družbi skupaj z angažiranimi sodelavci popeljalo v dobro in uspešno prihodnost, ju s tem na slovenskem trgu trajno krepilo ter podprlo celotno skupino,« je dejal predsednik nadzornega sveta Hypo banke Slovenije in član uprave skupine Hypo Alpe-Adria, Johannes Proksch.