Imenovanje je ni presenetilo

Vlada je imenovala Matejo Duhovnik za novo predsednico uprave Darsa. Minister Vlačič pa je napovedal, da bodo v najkrajšem možnem času vladi posredovali predlog za imenovanje nadomestnega člana nadzornega sveta.

Objavljeno
15. oktober 2009 15.59
A. S.,Ka.L.,STA
A. S.,Ka.L.,STA
Ljubljana - Vodenje uprave Darsa je po besedah ministra Patricka Vlačiča težka in zahtevna naloga, na eni strani povezana z reorganizacijo in preoblikovanjem družbe, po drugi strani pa bo Dars tisti, ki se bo moral v prihodnje intenzivno lotiti reševanja vprašanja prometne varnosti v državi. "Glede na zadnje tragične dogodke in vedno večjo neprevidnost voznikov bo tudi to področje moralo biti med Darsovimi prednostnimi nalogami, kar doslej ni bilo," je dejal.

Vlačič je napovedal, da bodo v najkrajšem možnem času posredovali vladi predlog za imenovanje nadomestnega člana nadzornega sveta Darsa. Z imenovanjem Mateje Duhovnik za predsednico uprave - petletni mandat bo nastopila v petek - se je namreč izpraznilo eno mesto v nadzornem svetu družbe.

Duhovnikova že sklicala sestanek z zvezi z varnostjo na cestah


Imenovanje vlade me ni presenetilo, me je pa razveselilo, je pojasnila nova predsednica uprave Darsa. Duhovnikova je družbo začasno vodila od sporazumne razrešitve prejšnje uprave družbe s Tomislavom Nemcem na čelu. "V tem času sem Dars vodila s polnimi pooblastili, odgovorno, strokovno," je poudarila in dodala, da bo to svojo nalogo nadaljevala. Najprej si bo izbrala ožjo ekipo sodelavcev, torej članov uprave, ki ji bodo pri tem delu pomagali.

Pogovorov z morebitnimi novimi člani uprave še ni imela. Imenovanje vlade na omenjeno mesto pa ji je poseben izziv, predvsem v času, ko Dars prehaja iz družbe za gradnjo avtocest v družbo za upravljanje z avtocestami. "Ta izziv je velik in se ga veselim, ter menim, da ga bom s svojo ekipo in z vsemi sodelavci na Darsu lahko tudi dobro uresničila," je poudarila.

Za petek je Duhovnikova že sklicala sestanek v zvezi z varnostjo na avtocestah, na katerem naj bi se sestali odgovorni na Darsu, policija in Avtomoto zveza Slovenije

"Pravično je plačevanje cestnine po prevoženih kilometrih"

Na vprašanje v zvezi z gradnjo predora Markovec je pojasnila, da je podpis tako velike pogodbe po vrednosti, kot je predor Markovec, težko realizirati v kratkem času. "Dars je v skladu z določili zakona o javnem naročanju ponovno preverjal finančne bonitete obeh ponudnikov, s tem preverjanjem smo skoraj zaključili," je poudarila Duhovnikova, ki pričakuje, da bodo z začetkom prihodnjega tedna poslali pogodbo v podpis.

Kot je še pojasnila Duhovnikova, je v zvezi s cestninjenjem prometno ministrstvo v medresorsko usklajevanje že poslalo akcijski načrt cestninjenja. "Ko bo potrjen, se ga bo Dars lotil z vso odgovornostjo. Že kot članica nadzornega sveta pa sem zagovarjala, da je pravično plačevanje cestnine po prevoženih kilometrih," je še poudarila.