Indijsko gospodarstvo bo letos zraslo za 8,6 odstotka

Indija bo v letu 2011 po napovedih zabeležila največjo gospodarsko rast v zadnjih treh letih, kljub temu, da je v tem času indijska centralna banka večkrat zvišala obrestne mere za posojila.

Objavljeno
07. februar 2011 12.48
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Te napovedi temeljijo na dejstvu, da je rast v ključnih sektorjih proizvodnje, gradbeništva, financ, nepremičnin in poslovnih storitev več kot 8-odstotna. Obenem naj bi kmetijstvo zraslo za 5,4 odstotka, poroča agencija AFP.

Med leti 2006 in 2008 je Indija beležila visoko gospodarsko rast, povprečno je bila ta kar 9,5 odstotna. V letu 2007 je ta padla na 6,7 odstotka, že lani pa je zabeležila 8-odstotno rast. Vendar pa indijski premier Manmohan Singh opozarja pred inflacijo, ki predstavlja veliko grožnjo nadaljnji rasti indijskega gospodarstva. Težavo prestavljajo predvsem visoke cene hrane, zaradi katerih je indijska centralna banka že sedemkrat v zadnjem letu zvišala obrestno mero.

Nekateri analitiki ob tem opozarjajo, da bi lahko tudi hitro zvišanje obrestne mere imelo negativen učinek na rast gospodarstva. Indija sicer potrebuje gospodarsko rast nad 10 odstotki, če se želi učinkovito spopasti z revščino v državi.

10-odstotno rast že beleži azijska tekmica Kitajska, katere gospodarstvo je v letu 2010 zraslo kar za 10,3 odstotka. Vendar pa bi lahko po nekaterih napovedih Indija v desetih do petnajstih letih po gospodarski razvitosti že prehitela Kitasko, saj bo imela v bližnji prihodnosti večje domače povpraševanje, zaradi česar bo njen proizvodnji sektor v svetovnem merilu bolj konkurenčen. Obe državi sta skupaj z Rusijo in Brazilijo članici skupine hitro razvijajočih se gospodarstev (BRIC).