Industrijska proizvodnja v EU in območju evra avgusta navzgor

Obseg industrijske proizvodnje v območju evra se je avgusta v primerjavi z julijem zvišal za 0,9 odstotka, v vsej EU pa za 0,6 odstotka.

Objavljeno
14. oktober 2009 14.37
Proizvodnja (arhivska slika)
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Luxembourg - Obseg industrijske proizvodnje v območju evra se je avgusta v primerjavi z julijem zvišal za 0,9 odstotka, v vsej EU pa za 0,6 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. V letni primerjavi se je obseg industrijske proizvodnje zmanjšal.

V Sloveniji se je obseg industrijske proizvodnje avgusta zvišal za 4,9 odstotka, potem ko se je julija znižal za 0,6 odstotka. Slovenija se je avgusta uvrstila med države z največjo rastjo v mesečni primerjavi; pred njo sta se uvrstili le Italija in Portugalska.

 

V primerjavi z lanskim avgustom je industrijska proizvodnja v območju evra avgusta letos padla za 15,4 odstotka, medtem ko se je industrijska proizvodnja v celotni EU avgusta v letni primerjavi znižala za 13,5 odstotka.

 

Industrijska proizvodnja se je avgusta v primerjavi z mesecem prej zvišala v 11 in padla v 10 državah, za katere je imel Eurostat podatke. Največjo rast so zabeležili v Italiji (+ sedem odstotkov), na Portugalskem (+5,2 odstotka) in v Sloveniji (+4,9 odstotka). Največje mesečne padce pa so beležile Irska (-16,7 odstotka), Litva (-4,2 odstotka) in Luksemburg (- tri odstotke).

 

V primerjavi z lanskim avgustom je industrijska proizvodnja padla v vseh članicah, najbolj v Estoniji (-27,9 odstotka), Luksemburgu (-27,4 odstotka), na Finskem (-21,4 odstotka) in Švedskem (-19,2 odstotka). Najmanjši padec proizvodnje so beležile Poljska (-2,5 odstotka), Romunija (-4,4 odstotka), Nizozemska (-6,4 odstotka) in Portugalska (-6,6 odstotka).