Inflacija spet vznemirja
 Evropsko centralno banko

Slovenska inflacija je v povprečju evrske skupine. Že drugi mesec zapored 
pa je valutni klub s cenami prebil mejo dveh odstotkov. Kdaj podražitev denarja?

Objavljeno
28. februar 2011 22.38
ECB banka evro nemčija
Božo Mašanović, Bruselj
Božo Mašanović, Bruselj
Bruselj – Januarja je inflacija v Sloveniji dosegla 2,3 odstotka, kar je bilo desetinko točke več kot decembra lani, ugotavlja najnovejše poročilo evropskega statističnega urada (Eurostat). S tem je naša država ostala v povprečju evrske skupine, kjer se je usklajeni indeks maloprodajnih cen (HICP) prav tako povzpel na 2,3 odstotka. V vsej Uniji se rast cen ni spremenila, saj je ostala pri 2,7 odstotka, kolikor je bila že decembra lani.

Inflacija v valutnem klubu je že drugi mesec zapored prebila mejo dveh odstotkov, ki bi jo morala vzdrževati Evropska centralna banka (ECB) v okviru politike zagotavljanja stabilnosti cen, zato so se pojavile špekulacije, ali se bodo v frankfurtski ustanovi v kratkem morda odločili za dvig temeljne obrestne mere, ki je že od maja 2009 zacementirana pri enem odstotku. Govorice so postale še glasnejše po tem, ko je glavni ekonomist ECB Jürgen Stark prejšnji teden zatrdil, da bi institucija morala »hitro in odločno« reagirati, če bi bil v nevarnosti cilj, po katerem morajo biti maloprodajne cene pod dvema odstotkoma.

Toda če je zvišanje obrestne mere verjetno, se v ECB za takšno potezo morda še ne bodo odločili takoj, saj bi nekatere države, ki so se komajda izkopale iz recesije, zaradi krhke in nizke rasti lahko kmalu spet zdrsnile vanjo, zato je zvišanje cene denarja prej pričakovati v tretjem letošnjem četrtletju, ko naj bi se okrevanje že utrdilo po vsem evrskem območju.

Januarja je bila inflacija v evrski skupini na najvišji ravni po oktobru 2008, ko je dosegla 3,2 odstotka, potem pa je začela padati, konec leta 2008 je za dolge mesece celo zdrsnila pod prag dveh odstotkov. Toda od lanskega decembra, ko so se cene na drobno povzpele na 2,2 odstotka, torej za tri desetinke glede na november, inflacija znova presega postavljeno mejo.

Glavni vzrok so novi skoki cen energije, ki se je januarja letos v primerjavi z istim mesecem lani podražila za kar 12 odstotkov, brez upoštevanja te postavke pa bi evrska inflacija na začetku leta dosegla komaj 1,3 odstotka. O posledicah podražitev energije priča tudi podatek Eurostata, da so se na letni ravni najbolj povečali izdatki za transport (5,1 odstotka) in stanovanja (4,5 odstotka), na tretjem mestu so alkoholne pijače in tobak (3,7 odstotka), pocenili pa so se samo oblačila (–0,6 odstotka) in komunikacije (–0,2 odstotka).

Z januarjem je v evrski skupini izginila deflacija, ki je najdlje vztrajala na Irskem, kjer so se cene na drobno prejšnji mesec zvišale za 0,4 točke, kljub temu pa se zeleni otok ponaša z daleč najnižjo inflacijo med sedemnajstimi članicami kluba. Najvišjo rast cen na območju evra ima novinka Estonija (5,1 odstotka), v Uniji pa je daleč na repu Romunija (sedem odstotkov), čeprav so inflacijo na začetku leta oklestili za kar 0,9 točke.