Inflacija v območju evra februarja nespremenjena

Letna stopnja inflacije v območju evra je v primerjavi z januarjem februarja ostala nespremenjena pri 1,8 odstotka. Tudi v celotni Evropski uniji je inflacija na letni ravni v primerjavi z januarjem ostala nespremenjena pri 2,1 odstotka.

Objavljeno
15. marec 2007 12.42
Luxembourg - Letna stopnja inflacije v območju evra je v primerjavi z januarjem februarja ostala nespremenjena pri 1,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad Eurostat. Tudi v celotni Evropski uniji je inflacija februarja na letni ravni v primerjavi z januarjem ostala nespremenjena pri 2,1 odstotka. V Sloveniji je bila februarja letna stopnja inflacije 2,3-odstotna.

Januarja so najnižje stopnje inflacije v EU na letni ravni beležile Malta (0,8 odstotka), Francija, Finska in Ciper (vsi 1,2 odstotka). Najvišje so bile letne inflacijske stopnje na Madžarskem (9,0 odstotka), v Latviji (7,2 odstotka) in Estoniji (4,6 odstotka). V primerjavi z januarjem se je letna stopnja inflacije februarja zvišala v 13 članicah povezave, v 12 se je znižala, v eni pa je ostala na enaki ravni.

Najnižje letno povprečje inflacije so februarja beležile Finska (po 1,3 odstotka), Poljska (1,4 odstotke) ter Švedska in Nizozemska (obe 1,6 odstotka), najvišje pa Bolgarija (6,9 odstotka), Latvija (6,6 odstotka) in Romunija (5,8 odstotka). Za Slovenijo je letno povprečje februarja znašalo 2,6 odstotka.

Najbolj so se februarja na letni ravni po podatkih Eurostata zvišale cene alkohola in tobaka (4,7 odstotka), izobraževanja (3,3 odstotka) in stanovanj (za 3,1 odstotka).