Infondu zablokirali premoženje

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo tri sklepe o začasnih odredbah, s katerimi je sodišče na predlog upnikov doseglo blokado premoženja, namreč delnic in denarnih sredstev na računih Infond Holdinga, Centra Naložb in Kolonela.

Objavljeno
25. september 2009 10.14
Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana - Upniki podjetij v lastniški verigi Infond Holdinga so si včeraj vsaj malo oddahnili. Okrožno sodišče v Mariboru je namreč izdalo tri sklepe o začasnih odredbah, s katerimi je sodišče na predlog upnikov doseglo blokado premoženja, namreč delnic in denarnih sredstev na računih Infond Holdinga, Centra Naložb in Kolonela.

Znano je, da so omenjene družbe v pretežni lasti Boška Šrota izčrpavale lastniško povezana podjetja tako, da so pri njih najemale posojila; skupaj jih je bilo v letih 2008 in 2009 za kar 110 milijonov evrov. Ko se je likvidnostni položaj poslabšal in so banke zasegle zastavljene delnice, so dolžniki nehali odplačevati posojila, dana znotraj nekdanjega koncerna, hkrati pa so premoženje, ki jim je še ostalo, neodplačno selili po lastniški verigi navzgor, da ga ne bi dosegli upniki. Ti pa so začeli postopke za zavarovanje svojih terjatev.

Podobno kot je prejšnji teden sodišče prepovedalo izplačilo dividend Mercatorja, je včeraj Pivovarna Union dosegla, da Infond Holding ne sme razpolagati s preostalimi delnicami Pivovarne Laško in delnicami Mercatorja. Isto velja za Kolonel, ki mu je sodišče zablokiralo razpolaganje z delnicami Pivovarne Laško, Center Naložbe pa na predlog Pivovarne Union in Radenske ne sme razpolagati z delnicami Pivovarne Laško. Hkrati zavezuje dolžnikove banke, da dolžniku ne izplačajo denarja do višine izkazanih terjatev.

Več v tiskani izdaji.