Amazon bo dostavljal z dronom

Prihajajočo storitev so predstavili v videu, ki je v dveh dneh na portalu Youtube dosegel že skoraj štiri milijone ogledov.

Objavljeno
01. december 2015 16.56
reu/AMAZON-GERMANY/STRIKE
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
San Francisco - Trgovski velikan Amazon bo v prihodnosti pri dostavljanju svojih pošiljk uporabljal kvadrokopter oziroma dron Prime Air. Videoposnetek, v katerem je prihajajočo storitev predstavil nekdanji voditelj avtomobilistične oddaje Top Gear Jemery Clarkson, je v dveh dneh na portalu Youtube dosegel že skoraj štiri milijone ogledov.

Amazonov dron v duhovitem videu hiti na pomoč deklici, ki ji je pred odhodom na nogometno tekmo družinski pes zgrizel športni copat. Dron, ki nosi paket z novim nogometnim čevljem, zazna prazen predel dvorišča, na katerem pristane le za toliko časa, da uspešno odloži pošiljko.

Prime Air lahko po podatkih Amazona leti 24 kilometrov daleč. Običajno leti 60 metrov nad tlemi, njegova prednost pa je sofisticirana tehnologija za zaznavanje in izogibanje oviram v zraku in na tleh, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali v Amazonu.

V manj kot pol ure do paketa

»Prime Air ima s hitro dostavo paketov, ki bo povečala tudi varnost in učinkovitost transportnega sistema, velik potencial za okrepitev storitev, ki jih Amazon že ponuja milijonom kupcev,« so zapisali na Amazonovi spletni strani. Z novo storitvijo bo namreč pošiljke mogoče dostaviti v manj kot pol ure po prejemu naročila.

Nova storitev bo sicer na voljo šele, ko bodo v Amazonu dobili ustrezno regulatorno podporo za varno izpeljavo njihove vizije, so zapisali na strani spletnega trgovskega velikana.

Prototipi za različna okolja

Trenutno so po podatkih Amazona v raziskovalnih in razvojnih laboratorijih v ZDA, Veliki Britaniji in Izraelu ustvarili več kot deset prototipov, ki so zasnovani za različna okolja. Njihove lastnosti in videz se bodo skozi čas nadgrajevali.

Novo tehnologijo preizkušajo na različnih mednarodnih lokacijah, med drugim so dostavo z droni preizkusili v provinci Britanska Kolumbija v zahodni Kanadi, so še zapisali na spletni strani.