Blok Teš 6 deluje

V Teš cenejša proizvodnja, manj izpustov, finančne zagate ostajajo

Objavljeno
25. september 2014 15.23
TEŠ blok 6
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šoštanj − Včeraj so šesti blok Termoelektrarne Šoštanj vključili v domače elektroenergetsko omrežje in danes so moč povečali. Gre za poskusno vključevanje, ki ga izključujejo in odpravljajo neusklajenosti z omrežjem.

Marko Jelen iz Teša je pojasnil, da so včeraj začeli oddajati električno energijo z močjo 90 megavatov, po odpravi izpada pa so danes moč povečali na 180 megavatov. Gre za vključitev pred predvidenim rokom, Jelen pa dodaja, da želijo moč novega bloka čim prej še povečati. Šesti blok bo predvidoma poskusno deloval do sredine prihodnjega leta, saj so potrebne številne sinhronizacije in preizkusi delovanja 600-megavatnega bloka. Pri tem so iz Teša še sporočili, da bo proizvodna cena za megavatno uro električne energije iz novega bloka nižja za do deset evrov.

O gradnji B6 vse od njenega začetka potekajo polemike o njeni energetski, finančni in okoljski upravičenosti ter zapleti s pridobivanjem dovoljenje, soglasij in poroštev za financiranje oziroma za posojila mednarodnih bank. Kljub temu se je gradnja nadaljevali in, kakor pravijo v Teš, lani tudi zelo pospešeno. Prav zaradi tega so lahko pred predvidenim rokom B6 sinhronizirali z omrežjem in začeli s poskusno proizvodnjo.

Teš je znotraj Holdinga slovenske elektrarne največja domača elektrarna, ki v sušnih obdobjih proizvede do polovice domače električne energije, v povprečju pa je letno zagotovi okoli tretjino.

V Teš ponavljajo, da so sedanji bloki elektrarne zastareli, iztrošeni in neekonomični, samo prejšnji, pred šestico zgrajen peti blok obratuje že 25 let. Petega in vse druge bloke bo nadomestil B6. Njegov izkoristek bo 32 odstotkov boljši od starih blokov. Za približno toliko bodo ob enaki proizvodnji kot doslej nižji tudi izpusti ogljikovega dioksida ter drugih plinov in delcev, vsi pa bodo precej pod dovoljenimi mejami.

»Teš je sistemska elektrarna, ki je zaradi zanesljivosti, razpoložljivosti in prilagajanja moči nujen za stabilno in zanesljivo delovanje slovenskega elektro energetskega sistema. V Teš se zavedamo bremena, ki ga zaradi investicije nosi skupina HSE, zavedamo pa se tudi njene pomembnosti za oskrbo Slovenije z električno energijo,« pravijo v Teš.