Dobičkonosni Dars bo pri Uncu morda pospešil

V Darsu bodo znova pretehtali, ali bi se dalo pospešiti obnovo odseka notranjske avtoceste pri Uncu.

Objavljeno
02. oktober 2014 15.31
mpi/zastoji
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana − V državni avtocestni družbi, ki je v sedemmesečju ustvarila skoraj 46 milijonov evrov dobička, bodo ponovno pretehtali, ali bi se dalo pospešiti obnovo odseka notranjske avtoceste pri Uncu ter uvozu in izvozu za Rakek, Cerknico, Bloke in Loško polje na eni in Planino na drugi strani.

Novi nadzorniki Darsa so si včeraj popoldne na svoji prvi delovni seji vzeli skoraj sedem ur za obravnavo tekočih poslovnih rezultatov in informacijo o obnovitvenih delih na odseku pri Uncu. Dars bo »še enkrat preveril vse svoje ukrepe za čim večjo pretočnost prometa ob delih na avtocesti in poiskal nove načine za pospešitev nujnih obnovitvenih del, vključno z nočnim delom, kjer bo to zakonsko in tehnološko mogoče,« je zapisano v sporočilu.

Med letošnjim januarjem in julijem je imel Dars za slabih 211 milijonov prihodkov – kar 96 odstotkov pomenijo prihodki od cestnin. Ob letošnji podražitvi avtocestnih nalepk ni presenetljivo, da so bili prihodki od cestnin letos v primerjavi z lanskim sedemmesečjem 19 odstotkov višji. Sedem odstotkov so bili višji tudi od planiranih.

Ob nižjih odhodkih in stroških družbe, ki so dosegli 156 milijonov evrov, manj od plana (osem odstotkov) in lanskih številk (en odstotek) ni presenetljivo, da je poslovni izid iz poslovanja 45 odstotkov višji od načrtovanega. EBITDA je v primerjavi z načrtovano vrednostjo 15 odstotkov višji, v primerjavi z realizacijo preteklega obdobja pa 27 odstotkov, navajajo v Darsu. Čisti poslovni izid: omenjenih 45,7 milijona evrov; lani 17,2 milijona evrov, številka zapisana v planih pa je bila 20,6 milijona evrov.