Dodatni ukrepi za 
povezanost v letalstvu

Nove pobude naj bi okrepile konkurenčnost evropskega letalstva.

Objavljeno
08. junij 2017 20.38
LUFTHANSA-UNIONS/
M. F. K.
M. F. K.

Bruselj - Evropska komisija je v okviru letalske strategije za Evropo sprejela dodatne ukrepe v podporo odprtim in povezanim letalskim trgom v EU in zunaj njenih meja. Komisija predlaga novo orodje, ki bo letalskim družbam EU zagotavljalo poslovanje na podlagi enakih možnosti ter EU v primeru ogrožanja povezljivosti omogočilo ukrepanje.

Za spodbujanje naložb je sprejela smernice o odgovornosti in nadzoru letalskih družb EU ter smernice glede pravil obveznosti javne službe v letalstvu, ki bodo nacionalnim organom pomagale izboljšati povezljivost.

Države članice in deležnike pa poziva k razmisleku o dobrih praksah za zagotavljanje nemotenega poslovanja v primeru kolektivnih ukrepov zaposlenih kot je npr. stavka.

Za spodbujanje naložb

Nove pobude bodo podprle konkurenco in povezanost v letalstvu, spodbudile naložbe evropskih letalskih družb ter povečale učinkovitost in povezanost evropskega neba. To bo okrepilo konkurenčnost evropskega letalstva, ki pomembno prispeva k ustvarjanju delovnih mest, gospodarske rasti in trgovine. Odprti in povezani letalski trgi bodo dvignili kakovost letov ter omogočili večjo izbiro destinacij po svetu, še menijo v evropski komisiji.

Letalstvo je pomembno za evropsko unijo, saj je v tej panogi kar 9,3 milijona zaposlenih. V letu 2015 so na evropskih letališčih zabeležili več kot 1,45 milijarde potnikov. Na svetovnem trgu ima evropsko letalstvo 26-odstotni delež. Letno pa prispeva 510 milijard evrov k evropskemu BDP.