Drugi tir v Bruselj kot dobra praksa

Projekte zelene mobilnosti pričakujejo zlasti od občin in tudi Luke Koper.

Objavljeno
07. junij 2017 18.53
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Razpis evropske komisije v okviru instrumenta za povezovanje Evrope, ki bo objavljen 14. julija in omogoča združevanje posojil in nepovratnega evropskega denarja, je kot napisan za projekt drugi tir, je dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben.

Razpis pokriva tri področja, odpravo ozkih grl, učinkovito trajnostno mobilnost in integracijo novih mobilnih pristopov v celovit sistem.

»Pričakujem predvsem prijave mest, tu so predstavniki Ljubljane, in da bo nekaj projektov oddala Luka Koper. V prihodnjih dneh bomo sestavili te podatke v celoto in dobili občutek, kakšni projekti se pripravljajo v Sloveniji za ta prvi korak 14. julija,« je povedal Leben.

Projekt drugega tira ima podporo vlade. Foto: Jure Eržen/Delo

Na vprašanje, ali bodo ti projekti skakali v zelje projektu drugega tira, saj je na voljo le milijarda evrov, je Leben odgovoril, da nimamo konkurence le v Sloveniji, ampak v vsej Evropi.

»Se pa moramo zavedati, da ima projekt drugega tira regionalni vpliv, zato računamo, da bomo uspešni na razpisu,« je dodal Leben.

Pojasnil je še, da je komisija 15. junija povabila pripravljavce projekta na predstavitev v Bruselj, kjer bodo svojo vlogo pojasnili tudi Madžari. Projekt je za komisijo namreč primer dobre prakse. Na razpisu pričakujejo od 80 do 100 milijonov evrov, ki jim bodo dodali še 80 nepovratnih milijonov iz kohezijskega sklada.

Slovenija je na podobnih razpisih do zdaj počrpala 152,93 milijona evrov. »S takimi dogodki bi potencialnim slovenskim prijaviteljem radi pomagali, da bi izboljšali projekte, v Slovenijo pripeljali še več denarja in jo povezali v učinkovito celoto,« pravi Leben. Ministrstvo bo podprlo vse dobre projekte.