PPGAM bo za Aerodrom izročil garancijo

Tako bo potrdil zavezujočo ponudbo za nakup deleža Aerodroma Ljubljana v vrednosti 300 milijonov evrov.

Objavljeno
04. september 2014 22.32
bsa PANORAMA
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana − Finančni svetovalec PPGAM Asset Management Corporation Dušan Mikuš je sredi noči sporočil, da bo PPGAM danes SDH v skladu z mednarodnim bančnim protokolom in zahtevo SDH izročil bančno garancijo, s katero bo potrdil zavezujočo ponudbo za nakup deleža Aerodroma Ljubljana v vrednosti 300 milijonov evrov. Celotni postopek predaje bančne garancije bo spremljala odvetniška pisarna Mitje Jeleniča Novaka.

V PPGAM se zavedajo, da so v prodajni ciklus vstopili pozno, ker pa »gre za kupnino, ki je skoraj enkrat višja od javno znane ponujene vrednosti«, jo bo SDH težko spregledal. PPGAM se tudi zavezuje, da bo ob uspešno sklenjenem poslu čim prej odkupila deleže preostalih delničarjev. PPGAM za delnico po Mikuševem izračunu ponuja približno 105 evrov.

Dušan Mikuš še navaja, da je PPGAM »dolgoročni globalni investitor in za upravljanje te naložbe in morebitnih drugih investicij podjetje ustanavlja podružnico v Ljubljani. Investitor je pripravljen slediti dobrim strateškim načrtom Aerodroma Ljubljana, razvijati letališče na področju potniškega in tovornega prometa ter te načrte tudi finančno podpreti.«

Stanje do včerajšnjega dne: Francoski Vinci je svojo ponudbo še izboljšal

Prodaja tričetrtinskega deleža delniške družbe Aerodrom Ljubljana še ni bila izvedena, ker je SDH dodatni ponudbi prejel med sklepnimi pogajanji z nemškim Fraportom. Francoski Vinci je svojo ponudbo še izboljšal in se odpovedal vsem pogojem, kljub temu pa se v SDH pripravljajo na podpis pogodbe.

SDH se je za ekskluzivna pogajanja s Fraportom o vsebini pogodbe o nakupu in prodaji delnic odločil zato, ker je dal »bistveno boljšo ponudbo od drugih ponudnikov«. V Vinciju ugotavljajo, da so bila ekskluzivna pogajanja neuspešna, saj prodajalcu ni uspelo skleniti dogovora. Zato so sami v četrtek zjutraj še izboljšali svojo ponudbo.

Ta je zdaj brez vsakršnih pogojev, tudi takih, zaradi katerih je Fraport po francoskih navedbah znižal svojo. Vinci tudi napoveduje, da je pripravljen podpisati prav tako pogodbo, kot jo je na začetku predlagal SDH. Hkrati Francozi pojasnjujejo, da so prodajalca zaprosili za informacije, ki jih je Fraport dobil med ekskluzivnimi pogajanji. V SDH so odgovorili, da je bila enakopravna obravnava zagotovljena s skrbnimi pregledi.

Francozi so predlagali tretji krog pogajanj, ki bi se lahko začela že včeraj. Predlagali so še, da ponudniki svoje končne ponudbe oddajo v zaprtih kuvertah. Tako bi bila prodajna cena najvišja, vendar je SDH tako možnost po Vincijevih navedbah zavrnil. Francozi so zato prepričani, da »celotni postopek prodaje ni voden jasno in transparentno«. Poudarjajo, da želijo nadaljnji razvoj letališča in verjamejo, da lahko privabijo nove letalske linije, odprejo nove poti in Slovenijo, predvsem pa njene ljudi bolje povežejo s svetom. »Tak razvoj bi največ prinesel ljudem, turizmu, konkurenčnosti in gospodarskemu razvoju.«