Gazprom v Franciji že 40 let

Nova potrditev odločitve za gradnjo dvojčka Severnega toka.

Objavljeno
13. november 2015 12.27
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo

Sankt Peterburg − »Danes praznujemo 40-letnico našega sodelovanja in stabilne dobave ruskega plina v Francijo, poleg tega pa pet let partnerstva z družbo ENGIE, s katero smo septembra, tako kot z drugimi partnerji, sprejeli odločitev za gradnjo Severnega toka dve,« je povedal predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller. Projekt bo v Evropo prinesel dodatnih 55 milijard kubičnih metrov plina na leto.

»Sodelovanje z Gazpromom je pomembno prispevalo k razvoju evropske plinske industrije. Naše partnerstvo v projektu Severenega toka dve poudarja našo zavezo za nadaljevanje tega sodelovanja. Zemeljski plin je ključen za nadgradnjo energetike, zlasti za dosego ciljev Evropske unije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030,« pa je dodal Gérard Mestrallet, izvršni direktor v ENGIE, nekdanjemu GDF Suez.

Miller in Mestrallet sta pri tem podpisala dodatek k dogovoru o projektu Severnega toka, s katerim se je delež ENGIE povečal na deset odstotkov. Na koncu prodaje deležev bo imel Gazprom polovično lastništvo, BASF, E.on, ENGIE, OMW in Shell pa po deset odstotkov delnic.

V obratujočem Severnem toku ima Gazprom 51-odstotni delež, E.on in Wintershall (družba v lasti BASF) po 15,5 odstotni, ENGIE in Gasunie pa po devetodstotni delež.