Heta hiti z Delamarisom, DUTB pa se ne mudi

Avstrijska banka bi tovarno prodala do konca leta, DUTB to samo oglašuje na spletu – taksa na zanemarjeno okolje?

Objavljeno
23. februar 2018 18.53
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola, Portorož – Medtem ko si v avstrijski slabi banki Heta Asset Resolution na vse načine prizadevajo, da bi že letos prodali zemljišče nekdanje tovarne Delamaris v Izoli, je prodajni žar Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za podobna zemljišča v slovenski Istri precej manj zaznaven. Pomanjkanje prodajne vneme je opazno pri prodaji zemljišča nekdanje Ladjedelnice Izola ter lokalov in stanovanj na območju portoroške Taverne.

»Delamarisovo zemljišče bi radi prodali še letos,« nam je odgovoril Janez Žepič iz Hete Asset Resolution. Zemljišče sicer že nekaj časa oglašuje na svoji spletni strani, toda pred kratkim so v slovenskem delu Hete potrdili še projekt prodaje tega zapuščenega (in degradiranega) zemljišča na površini 37.351 kvadratnih metrov tik ob morju z razpisom. »Odločili smo se za odprt, pregleden, nediskriminatoren in mednarodni razpis, ob katerem bomo prodajali še nekaj drugih, sicer manj izstopajočih zemljišč v Sloveniji. Predvidevamo, da bomo še vsaj nekaj tednov iskali primernega svetovalca oziroma posrednika prodaje. To ne moreta biti KPMG ali Deloitte, ker sta pogodbeno povezana s Heto pri drugih poslih. Računamo, da bo razpis objavljen konec drugega trimesečja,« je povedal Janez Žepič in dodal, da želijo posel opraviti čim prej, ker imajo podporo v lokalni skupnosti, tudi javnost je lani jeseni pozitivno sprejela idejno arhitekturno zasnovo, kar pomeni, da investitorjem lahko zagotovijo določeno varnost realizacije projekta. Zemljišče ponujajo za sedem milijonov evrov (brez DDV). Čeprav vedo, da to najverjetneje ne bo zadnja cena, so odločno zavrnili informacije, po katerih naj bi Heta zemljišče nekomu že obljubila za 1,8 milijona evrov.

Tudi v Izolo bi radi prišli srbski poslovneži

Neuradno je v javnost prišla novica, da naj bi se za posle v Izoli zanimal srbski poslovnež Mile Dragić iz Zrenjanina, ki sodi med deset najbogatejših Srbov in je obogatel s prodajo vojaške opreme, je pa tudi lastnik hotela Moskva v Beogradu. V Heti so povedali, da so imeli do zdaj že dvajset različnih interesentov. »Zato smo se odločili za mednarodni razpis. Na njem bodo imeli vsi enake možnosti, da vpogledajo v dokumentacijo in zemljišče. Projekt smo zasnovali v soglasju z občino. Resni kupci se bodo morali v občini pogovoriti, kako bi lahko dosegli sprejetje podrobnega prostorskega načrta. Objavili smo tudi nekaj oglasov v Angliji in Nemčiji, ker želimo morebitne investitorje opozoriti, da prihaja na trg nekaj večjega,« je dejal Žepič.

Različne hitrosti Hete in DUTB

Idejna zasnova predvideva večji hotel z velnesom in kongresnim centrom ter 80 apartmajev in sedem vil. Za vse to bo treba investirati vsaj 60 milijonov evrov, morda tudi več, saj bo treba nekaj vložiti tudi za ureditev plaže in obale. Heta se je nekaj časa dogovarjala, da bi izvedli skupno prodajo tudi za bližnje zemljišče nekdanje Ladjedelnice Izola v lasti DUTB. To meri 4,2 hektara. »Toda ko smo ugotovili, da se prodaje lotevamo z različno hitrostjo, smo se odločili, da jih ne moremo več čakati, in smo se prodaje lotili sami. Prav gotovo bo katerega od kupcev našega zemljišča zanimalo tudi njihovo zemljišče. In prav gotovo je, da naša idejna zasnova arhitekturne rešitve ponuja idejne rešitve tudi za bodoče kupce Ladjedelnice,« je povedal Žepič. Iz DUTB pa so odgovorili, da je v sklepni fazi izdelava idejne zasnove najboljše rabe območja Ladjedelnice Izola in da prodajo zemljišča oglašujejo na spletni strani DUTB.

Direktor izolske občinske uprave Marko Unterlechner je dejal, da do zdaj niso razmišljali o tem, da bi lastnikom zemljišča zaračunavali takso za degradirano območje, ki jo zakon in občinski odlok omogočata. In sicer zato, ker je bilo zadnje čase čutiti aktivno željo po unovčitvi zemljišča. Če pa bi lastniki takih zemljišč zavlačevali pri prodaji iz svojih špekulativnih razlogov, bi občina povsem utemeljeno zahtevala tudi zaračunavanje višjega NUSZ.

DUTB se zapleta tudi s prodajo Taverne Portorož

DUTB brez večje vneme od poletja 2016 prodaja tudi propadajočo Taverno s kegljiščem v bližini teniških igrišč in Marine Portorož. Taverna, ki zaprta propada že deset let in je v DUTB končala po stečaju Bavčarjeve Maksime Invest, ima 1500 kvadratnih metrov poslovnih površin in je bila predvsem gostinski objekt z restavracijo, v mansardi pa ima tudi nekaj pisarn. V premoženje Taverne sodi tudi bližnje, dolga leta zaprto kegljišče in več stanovanj na površini tisoč kvadratnih metrov ter 120 parkirišč. DUTB za vse to, na prestižni lokaciji tik ob morju zahteva 3,3 milijone evrov, dosedanji interesenti pa so ponujali pol nižjo kupnino. V DUTB so za nepremičnino opravili vrednotenje in bi svoje premoženje prodali le, če bi bila ponujena cena enaka ali višja od ocenjene vrednosti, so nam povedali. So pa pripravljeni prostore oddati interesentom za najem lokalov. Ponudbe zanje do zdaj niso prejeli. Tudi v piranski občini vedo, da zakon in občinski odlok omogočata, da bi zaračunavali višji NUSZ (neke vrste takso za degradirano, pravzaprav nadpovprečno zanemarjeno območje), vendar te zakonske možnosti še niso uporabili. »V naravi je to skoraj nemogoče izterjati, ker finančna uprava pritožbam na takšne občinske sklepe večinoma ugodi. Občina bo po novem zakonu o urejanju prostora lažje lastnikom odredila nujno vzdrževanje zanemarjenega prostora,« nam je odgovoril Miran Starič, ki skrbi za odnose z javnostjo v Občini Piran.