TEŠ 6 deluje z občasnimi motnjami

Po izpadu kotla šestega bloka TEŠ so ga danes ponovno sinhronizirali. Motnje rešujejo z Alstomom.

Objavljeno
02. december 2015 11.42
Teš
S. P., Ba. Pa.
S. P., Ba. Pa.

Šoštanj − Iz Teša so sporočili, da se bodo zaradi izpada proizvodnega vira toplotne energije čez dan dogajale motnje pri dobavi energije za ogrevanje in gretje vode. Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj se je namreč pokvaril in obstal.

V Tešu so informacijo, da je prišlo do hude okvare šestega bloka, zanikali. Kot pojasnujejo je do izpada kotla bloka 6 TEŠ prišlo iz ponedeljka na torek. To se je zgodilo med testiranjem zagotavljanja negativne minutne rezerve, ko je po ločitvi generatorja od omrežja, ko je moč bloka dosegla želeno vrednost 0 MW, prišlo do ugasnitve ognja zaradi delovanja zaščite kotla. »Vzrok ugasnitve ognja je bil prenizek pretok pare skozi pregrevalnike kotla. Dosedanja analiza je pokazala, da je bil vzrok prenizkega pretoka v nihanju tlaka kot posledica odpiranja in zapiranja visoko tlačne reducirne postaje,« razlagajo v TEŠ.

Pri poskusu ponovnega zagona bloka zagonski ventil ni deloval, kar je pomenilo, da so bili zamujeni pogoji starta bloka brez zunanje oskrbe pare. Zaradi tega so zagnali blok 4 TEŠ. Ta ima namreč za obratovanje veljavno okoljevarstveno dovoljenje (OVD) do konca leta 2015, v fazi pridobivanja pa je OVD za obdobje po 1. januarju 2016 na podlagi izjeme po IED direktivi. Poleg tega so priklopili tudi plinsko turbino PT51, s katero so v TEŠ do zagona bloka 4 zagotovili tudi okoli 51 MW toplotne moči za ogrevanje Šaleške doline.

Sinhroniziran danes zjutraj

Blok 6 TEŠ je bil ponovno sinhroniziran danes zjutraj. »Občasno se pojavljajo motnje hidravlične regulacije odpiranja in zapiranja lopatic ventilatorja za odvod dimnih plinov iz kotla. Stvar se rešuje v sodelovanju z Alstomom v okviru zahtevka za odpravo napak v garancijskem obdobju,« pravijo v TEŠ.

Blok 6 je zgrajen zato, da bi nadomestil tehnološko zastarele in ekonomsko nerentabilne bloke 1, 2, 3, 4 in 5. Končna cena projekta je dosegla 1,4 milijarde evrov.