Iz Kopra v Ljubljano en potniški vlak na dan

Vse od žleda potniki namesto na vlakih na avtobusih.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.24
šuligoj železnica
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana − Med Koprom in Ljubljano je spet vzpostavljen železniški potniški promet. Resda pelje v vsako smer − zjutraj iz Kopra in popoldne nazaj − samo ena klasična garnitura z 222 sedeži in z dieselsko vleko, a vendarle je to udobneje od nadomestnih avtobusov.

Redni potniški promet je na notranjskih in primorskih železniških progah prekinjen že vse od letošnjega zimskega žleda. Do obale so se »prebili« le agencijski in nekateri posebni vlaki, na primer avtovlaki iz Nizozemske.

Tovorni promet so Slovenske železnice − ob milijonskih mesečnih dodatnih stroških − vzpostavile rekordno hitro, na potniški promet pa bo treba počakati do ponovne elektrifikacije, ki je letos še ni mogoče pričakovati.

Generalni direktor SŽ Dušan Mes je v pogovoru za STA pred dnevi dejal, da je zelo verjetno, da bo »letos proga elektrificirana s Primorske do Logatca, za prve mesece prihodnjega leta pa nam bo ostal še najtežji del, med Logatcem in Borovnico. Država je denar zagotovila šele v začetku poletja, hkrati pa moramo vedeti, da celotna obnova poteka ob izvajanju prometa.«