Iz Maribora bi najprej poleteli v kitajski Xian

Fištravec se je sestal s predstavniki letališča Xian-Xianyang glede razvojnih institucij ter novih investicij v Mariboru.

Objavljeno
27. marec 2017 19.58
Mariborsko letališče, 1.6.2015, Maribor
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Peking - Mariborski župan Andrej Fištravec se s svojim svetovalcem Markom Kovačičem in še nekaj sodelavci ta teden že petič mudi na Kitajskem. Prva postaja mariborske delegacije je devetmilijonsko mesto Xian, ki naj bi bilo prvo letalsko povezano z mariborskim letališčem. Fištravec je s tamkajšnjim podžupanom Lv Jianom podpisal sporazum o sodelovanju.

Mariborskega župana ob Kovačiču tokrat spremljajo član projektnega sveta Tomaž Kancler, članica sveta zavoda Mariborske razvojne agencije Magdalena Šverc, vodja županovega kabineta Marjeta Kristofić Jamnik ter koordinatorka odnosov z javnostmi in protokola Simona Partlič. Na Kitajskem se jim je pridružil še ekonomski svetovalec na veleposlaništvu Slovenije v Pekingu Miloš Prislan.

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, danes podpisani sporazum zajema področje investicij, kulture, prometa in športa. Še pred tem je potekalo srečanje med mariborskim županom in Wang Yongkangom, sekretarjem mestne partije, kar je v kitajskem političnem sistemu najvplivnejša funkcija v lokalni skupnosti. V okviru obiska Xiana, ki je glavno mesto 37-milijonske province Shaanxi, se je mariborska delegacija sestala še z vodstvom tamkajšnje občine, biroja za turizem in vodstvom razvojne cone, kjer so obiskali znano tehnološko podjetje ZTE.

Fištravec je opravil še obisk podjetja SHS Investment Fund in se sestal s predstavniki letališča Xian-Xianyang, s katerimi so tekli posebej intenzivni pogovori glede letalskih povezav ter glede sodelovanja razvojnih institucij ter novih investicij v Mariboru in okolici.

Mariborska delegacija na Kitajskem ostaja še nekaj dni, saj bo med drugim potovala še v Šanghaj, kjer bodo sodelovali na investicijski konferenci tamkajšnje gospodarske zbornice. Ti so pred časom s svojimi gospodarstveniki že obiskali Maribor, zdaj pa naj bi prav tako podpisali nekaj dogovorov, ki so posledica omenjenega obiska v Mariboru.

Sicer pa je na Kitajsko v času Fištravčevega županovanja doslej potovalo že 18 delegacij, v nasprotni smeri pa je v Maribor pripotovalo več kot 35 uradnih delegacij iz mest Ningbo, Huaian, Šanghaj, Wuxi, Hangzhou, Chongqing, Nanjing, Nanchang, Wuhan in uradne delegacije predstavnikov provinc Jiangsu, Shandong, Zheijang in Fujian.
Kot poudarjajo na mariborski občini, je bilo v tem času v Mariboru tudi več kot 20 obiskov investitorjev državnih in zasebnih podjetij. V zadnjem letu sta v Maribor na nogometno šolo prišli dve izmenjavi otrok iz mesta Wuxi, ki so v Mariboru preživeli po dva tedna.

Ob tem kot zanimivost dodajajo, da je po podatkih statističnega urada lani Maribor obiskalo 1408 kitajskih turistov, kar je skoraj trikrat toliko kot leta 2013, ko jih je mesto obiskalo samo 598. Z 2971 nočitvami kitajskih turistov v lanskem letu je mestni turizem ustvaril skoraj 330.000 evrov prihodkov.