Iz Maribora redna linija v Antwerpen prek Münchna

VLM Airlines bo v bavarsko prestolnico letel petkrat tedensko, kar bi lahko bilo zanimivo za poslovne potnike.

Objavljeno
12. februar 2018 17.40
MARIBORSKO LETALIŠČE
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Maribor – Mariborsko letališče ima od danes znova redno letalsko povezavo. V skladu z napovedmi je nekaj pred 15. uro 50-sedežni Fokker belgijsko-slovenske letalske družbe VLM Airlines, ki ima preko družbe SHS Aviation iste lastnike kot Aerodrom Maribor, poletel proti belgijskemu Antwerpnu z vmesnim postankom v Münchnu.

Družba VLM Airlines je s tem Maribor petkrat tedensko povezala z bavarsko prestolnico, kar bi lahko bilo zanimivo predvsem za poslovne potnike, hkrati pa z belgijskim pristaniškim mestom, prestolnico trgovine z diamanti in drugim največjim središčem petrokemije na svetu.

Slednjega bodo hkrati danes povezali še z britanskim Birminghamom, novi poleti pa bodo dodani že obstoječi liniji med Antwerpnom in letališčem London City ter liniji med Antwerpnom in Zürichom, ki so jo vzpostavili 22. januarja.

Za mariborski liniji so preko spleta na voljo enosmerne vozovnice za dnevne linije med tednom, in sicer od 59 evrov z vključeno potniško takso. Letalo bo od ponedeljka do petka ob 10.10 poletelo iz Antwerpna, z vmesnim postankom v Münchnu, od koder bo poletelo ob 12.45, v Maribor pa bo prispelo ob 14.20. Pol ure pozneje bo letalo spet poletelo proti bavarski prestolnici in se ob 19.10 vrnilo v Belgijo.

»Veseli nas, da na mariborsko letališče ponovno prihaja redni promet. Obe destinaciji ocenjujemo kot zelo zanimivi, predvsem z vidika možnih nadaljnjih povezav iz Münchna, seveda pa tudi na osnovi že obstoječih močnih povezav naše regije z Bavarsko,« je pred prvim poletom dejal direktor Aerodroma Maribor Boris Bobek.

Kot je še dodal, je pomembna tudi povezava z Antwerpnom, tako s turističnega, kot poslovnega vidika, saj se ta nahaja v neposredni bližini Bruslja. Ob tem je dejal, da uvedba teh linij za njih pomeni majhen, a pomemben korak pri uresničevanju strategije ponovnega zagona letališča.

Z uvodnim letom je bilo danes sicer nekaj manjših težav, ki pa se za potnike niso poznale. Če sneženje v Sloveniji ni bilo problematično, pa so imeli v družbi več dela z zagotovitvijo letala. Predvideni Fokker je namreč zjutraj zaradi zaprtja letališča London City obtičal v britanski prestolnici, zato so morali zagotoviti nadomestnega.

VLM Airlines, ki ob rednih linijah izvaja tudi različne čarterske in zasebne komercialne lete iz Antwerpna, Bruslja in drugih evropskih letališč, zaposluje že več kot 100 ljudi in ima licenci za letenje s šestimi turbopropelerskimi letali Fokker 50 v Belgiji in Sloveniji. V svoji floti ima že nekaj časa tudi dve letali A320 z belgijsko licenco.

Njihov lastnik, podjetje SHS Aviation je v lasti nizozemskega in kitajskega kapitala, njegovi družbi SHS Antwerp Aviation in slovensko podjetje VLM Airlines pa letalsko dejavnost razvijata pod skupno znamko VLM Airlines. Hkrati je SHS Aviation lastnik Aerodroma Maribor, ki ima v dolgoročnem najemu mariborsko letališče, a slednje kljub obljubam, z izjemo nekaj poletnih letov v Split in Dubrovnik, doslej ni imelo redne linije.