Januarja je mogoča stavka energetike

Sindikati energetike: Stavkovne zahteve še skrivnost, pogovor s premierom pa lahko stavko prepreči.

Objavljeno
27. december 2015 18.44
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – »Obljube imamo, da se bodo do konca leta z nami sestali predsednik vlade, predstavniki SDH, ministrstva za finance in Elesa, kar lahko prepreči stavko celotne energetike januarja,« pravi Branko Sevčnikar, predsednik sindikata energetike. Vodstva družb ne vidijo vzroka za stavko.

Borut Tavčar

»Vizije energetike ni, država bi morala vedeti, kaj bo s svojo preskrbo. Stabilnost sistema je zelo ogrožena. Že 28. avgusta lani smo z vlado podpisali sporazum in ustavili stavko,« pravi Branko Sevčnikar, ki je tudi letos pred časom pisal v kabinet predsednika vlade Mira Cerarja, da bi se sindikalisti energetike radi pogovorili, preden bi napovedali novo stavko. Zanjo imajo po Sevčnikarjevih zagotovilih podporo 99 odstotkov članov sindikata delavcev v energetiki, zraven naj bi bil tudi sindikat Nuklearne elektrarne Krško (Nek), podporo pa so dale tudi Luka Koper in Slovenske železnice.

Med vzroki je napoved odpuščanja 600 zaposlenih v Holdingu Slovenske elektrarne, pri čemer Sevčnikar vidi možnost za mehko prenehanje zaposlitve za največ 100 ljudi. Trgovci z elektriko pa bi se morali povezovati s proizvajalci, tako kot sta se povezala Elektro energija in Gen-I, ki je povezan z Nekom. Država pa bi se lahko zgledovala po Avstriji, ki hidroelektrarnam za proizvedeno megavatno uro daje 43 evrov subvencije.

»Največje težave so v HSE, a obstajajo tudi drugje,« pravi Sevčnikar, ki ob tem pravi, da sindikati nočejo niti voditi slovenskega elektrogospodarstva niti kadrovati vodilnih delavcev. Kaj bodo zahtevali, ni hotel povedati, saj bodo to razkrili v stavkovnih zahtevah. »Želimo trdne zaveze odgovornih,« pravi Sevčnikar.

V HSE s prstom kažejo drugam

»Za stavko ni nobenega opravičljivega vzroka,« pravi Blaž Košorok, generalni direktor HSE, in dodaja, da je zdaj čas za pogovor, da se v družbah strnejo vrste in da se skupaj dogovorijo, kako naprej. »Pretekli teden so sindikati odstopili od pogovorov o spremembah kolektivne pogodbe z razlago, da se ne morejo pogovarjati, ker potekajo priprave na stavko. Treba bo doseči kompromis,« pravi Košorok. Dodal je še, da je Sevčnikar pravzaprav del problema, saj je bil v času sprejemanja odločitve o projektu Teš 6 v nadzornem svetu Teša, pri tem pa nikogar ni zanimalo, kakšna bo usoda Termoelektrarne Trbovlje ob tako velikem bloku v Šoštanju. V HSE čakajo na dostop do dokumentacije iz preiskave o projektu Teš 6.

Aleksander Mervar, direktor Elesa, ki so ga sindikalisti povabili na pogovor, pa pravi, da je po svoje razumljivo, da bi hoteli stavkati v Dravskih elektrarnah Maribor, ker jim HSE pobira denar, vendar ta to mora početi, da sanira težave s Tešem, sicer bi se sesedla celotna skupina. »Če bo stavka, bomo skladno z zakonom izvedli vse ukrepe, da preskrba z elektriko ne bo motena. En od takšnih ukrepov je zahteva, da delajo vse elektrarne, ki so pomembne za varno preskrbo, to pa so skoraj vse elektrarne v Sloveniji,« pravi Mervar in dodaja, da sindikat Elesa ni izrazil želje ali motiva za stavko. Če bo vlada te dni res uveljavila prehodno obdobje za emisije iz Teša 4, delovanje Teša 6 ne bo ogroženo, s tem pa niti ogrevanje Velenja ne.

Zlobni so drugi

Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, ravno tako meni, da ni vzroka za stavko, saj se pogovarjajo z vsemi, zaposlenim so tudi letos izplačali regrese in nagrade, plače pa ne zamujajo. »Res ne vidim vzroka za stavko, bomo pa počakali na stavkovne zahteve,« pravi Ribič, ki ob tem dodaja, da je SDH z novim vodstvom začel dejavno pregledovati izkaze družbe, kar je od lastnika tudi pričakovano. Opozoril pa je, da je letos SODO izvedel razpis za rezervo v distribucijskem omrežju in jo prodal HEP. S tem je pet slovenskih distributerjev izgubilo precej milijonov, Elektro Ljubljana denimo 1,4 milijona evrov. »To je samo zloba SODO, prej smo elektrodistribucije prodajale elektriko, proizvedeno v Sloveniji, davki so se stekali v slovenski proračun. Mogoče je to vzrok za stavko,« meni Ribič.