Lahka plovila začasno pod zunanjim nadzorom

Vlada odgovarja na opomin Evropske komisije.

Objavljeno
18. november 2015 17.24
USA-DAILYLIFE/
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana - Za takojšnjo razbremenitev letalskih nadzornikov bo Slovenija del pristojnosti agencije za civilno letalstvo (JACL) na področju ultralahkih letalnih naprav začasno prenesla na zunanje strokovnjake.

Po sprejemu ustreznih predpisov - predvidoma v začetku leta 2016 - pa naj bi preglede plovnosti za vse balone in druge lahke zrakoplove izvajale organizacije za vodenje stalne plovnosti (CAMO) - kar je na primer tudi Letalska zveza Slovenije.

Tako vlada odgovarja na predsodni uradni opomin Evropske komisije zaradi neizpolnjevanja nekaterih obveznosti, kar je posledica nezadostne kadrovske zasedenosti letalske agencije - in tudi prepogostih kadrovskih sprememb z začasnimi rešitvami. Po inšpekcijskih pregledih evropske varnostne agencije EASA so v Evropski komisiji namreč presodili, da bi zaradi kadrovske podhranjenosti na področju nadzora lahko povzročilo varnostna tveganja.

Na infrastrukturnem ministrstvu Petra Gašperšiča so v odgovoru zapisali, da se v Sloveniji zavedamo, da je stanje treba čimprej izboljšati. In med ukrepi navajajo razbremenitev letalskih nadzornikov na področju plovnosti, stabilnost upravljanja JACL in njeno morebitno reorganizacijo, posodobitev programa usposabljanja in podobno.

Državni proračun bo prihranil 1,15 milijona evrov

Če ima JACL že stalne kadrovske probleme je finančno na zelo trdnih tleh. Po njenih poročilih za leta med 2011 in 2014 je v tem času ustv arila za 2.256.663 evrov razlike med prihodki in odhodki. Vlada je tako sklenila, da se 692.745 evrov uporabi za razvijanje dejavnosti, 302.300 evrov za rezerve agencije in 1.261.618 evrov za upravljanje dejavnosti. Od zadnje vsote bo šlo 110.000 evrov za upravljanje dejavnosti, 1.151.618 za tekoče opravljanje dejavnosti v letu 2016, zaradi česar bo agencija dobila natanko 1.151.618 evrov manj denarja iz državnega proračuna.