Madžarska ponovno potrdila zanimanje za drugi tir

O trenutnem stanju pri projektu drugi tir so se pogovarjali ob robu obiska na Kitajskem.

Objavljeno
16. maj 2017 13.06
jer Ranžirna postaja, železnice, tiri, motivi
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Peking − Madžarska je ponovno potrdila zanimanje za sodelovanje pri projektu drugi tir, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. O tej temi sta se namreč gospodarski minister Zdravko Počivalšek in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben pogovarjala z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom ob robu obiska na Kitajskem.

Z ministrom Szijjartom sta se pogovarjala o trenutnem stanju pri projektu drugi tir. Leben je ministru razložil proces sprejemanja zakona, predstavil mu je delo na operativnih aktivnostih in kako potekajo pogovori z Evropsko investicijsko banko.

Počivalšek in Leben se te dni mudita v Pekingu, kjer sta se udeležila mednarodnega foruma Belt and Road for International Cooperation. Namen obiska je bila krepitev gospodarskega sodelovanja med državama ter krepitev vloge Slovenije v okviru pobude One Belt, One Road oziroma En pas, ena cesta v okviru sodelovanja Kitajske z državami Srednje in Vzhodne Evrope.

Cilj omenjene pobude je vzpostavitev pomorske in kopenske svilne ceste 21. stoletja. Foruma se je udeležilo več kot 1200 udeležencev, navzoči so bili tako predsedniki vlad, ministri, uradniki, strokovnjaki, podjetniki, predstavniki finančnih institucij in medijskih organizacij iz 110 držav kot tudi predstavniki iz več kot 60 mednarodnih organizacij.

Državni sekretar se je sestal še s kitajskim podpredsednikom državne komisije za razvojne reforme (National Development Reform Commission) Wangom Xiaotao, s katerim sta govorila o infrastrukturnih projektih, financiranih zunaj meja Kitajske. Državni sekretar je podpredsednika povabil na obisk v Slovenijo.